Ihász Ferenc

Egészségnevelés

Egészségmegőrzés – prevenció – a terhelésélettan alapjai


A hasüregi zsír (VFA) életkori és nemi különbségei

Az elhízás megítélése során nem elegendő a testtömeg vagy a testtömegindex használata, hanem a test teljes zsírtartalmának és mintázatának ismeretére is szükség van, és csak ezek alapján minősíthetjük. Egy átlagos (174-175 cm magas) fiatal férfi akkor is kövérnek minősül, ha a testtömege csak 70 kg, de relatív zsírhányada 25-30%. A biológiai (élettani, kórélettani vagy csupáncsak fokozott rizikóalapú) megítélés szerint nem a túlsúly, hanem az elhízás a nagyobb veszély. Hétköznapi értelemben a „túlsúly” és a „kövérség” (elhízottság) fogalmakat általában helytelenül, szinonimaként használjuk. Biológiai értelemben e két fogalom tartalma között azonban különbséget kell tennünk. Túlsúlynak a testtömeg valamilyen módszerrel meghatározott normál értékéhez (becsült optimumához) képest fennálló többletet nevezzük [6].

Egészségnevelés

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 179 0

A könyv három fejezetből áll. A fejezetek első látásra önálló tartalommal bírnak, de a kapcsolat közöttük kifejezetten szoros. Ezt a tartalmi összetartozást jeleníti meg a könyv címe is (Egészségnevelés). Az első fejezet (Egészségmegőrzés) általános képet ad Magyarország, Európa és a világ demográfiai jellemzőiről, definiálja az egészség fogalmát, és elemzi az egészséget befolyásoló tényezőket.

A második fejezetben (Prevenció) a prevenció szerepe, jelentősége, gyakorlati elemei (amelyek az életmód során válnak igazán hasznossá) jelennek meg úgy, hogy azok már megoldási javaslatokat adnak az életminőség megtartásában.

A harmadik fejezet (A terhelésélettan alapjai) kifejezetten a versenysporttal kapcsolatos ismereteket tartalmazza: nevezetesen hogyan lehet pontosan tervezni fizikai aktivitást, mért adatok elemzésével, egyénre "szabva". A második és a harmadik fejezet saját kutatások eredményei alapján készült.

A mű 178 színes, saját szerkesztésű ábrát tartalmaz, az irodalmi hivatkozások száma meghaladja a 350-et. A könyv eredetileg egyetemi hallgatóknak készült, akik döntően az élettudományokban és azon belül is a sporttudományban kívánnak mélyebb ismereteket szerezni. A harmadik fejezet talán az egyetlen alkalmazott terhelésélettani alapismereteket tartalmazó magyar nyelvű dokumentum.

Hivatkozás: https://mersz.hu/ihasz-egeszsegneveles//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave