Ihász Ferenc

Egészségnevelés

Egészségmegőrzés – prevenció – a terhelésélettan alapjai


A vérkeringés élettana: A kardiovaszkuláris rendszer mint a szervezet (ellátó) szervrendszereinek része

A vérkeringési rendszer fő funkciója az, hogy fenntartsa a homeosztatikus miliőt a szövetekben, s ezáltal biztosítsa a feltételeket a sejtek környezetében azok optimális működéséhez, életük fenntartásához. Ezeket az igényeket a vérkeringés azáltal szolgálja, hogy különböző tápanyag-molekulákat (aminosavak, zsírsavak, glukóz, ásványi anyagok, oxigén stb.), továbbá kémiai információs molekulákat (hormonok, vitaminok, immunmediátorok stb.) szállít vizes oldatban a szövetekhez, elszállítja onnan a felesleges anyagcseretermékeket (szén-dioxid, salakanyagok stb.), s egyenletesen elosztja a szervezet „magjában” a hőenergiát. A kardiovaszkuláris rendszer a funkcióit más szervekkel, ill. szervrendszerekkel összehangoltan teljesíti, s szerepe integratív szemlélettel úgy értelmezhető, mint a szervezet alimentációs rendszerének anyag-energia-információ elosztó egysége.

Egészségnevelés

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 179 0

A könyv három fejezetből áll. A fejezetek első látásra önálló tartalommal bírnak, de a kapcsolat közöttük kifejezetten szoros. Ezt a tartalmi összetartozást jeleníti meg a könyv címe is (Egészségnevelés). Az első fejezet (Egészségmegőrzés) általános képet ad Magyarország, Európa és a világ demográfiai jellemzőiről, definiálja az egészség fogalmát, és elemzi az egészséget befolyásoló tényezőket.

A második fejezetben (Prevenció) a prevenció szerepe, jelentősége, gyakorlati elemei (amelyek az életmód során válnak igazán hasznossá) jelennek meg úgy, hogy azok már megoldási javaslatokat adnak az életminőség megtartásában.

A harmadik fejezet (A terhelésélettan alapjai) kifejezetten a versenysporttal kapcsolatos ismereteket tartalmazza: nevezetesen hogyan lehet pontosan tervezni fizikai aktivitást, mért adatok elemzésével, egyénre "szabva". A második és a harmadik fejezet saját kutatások eredményei alapján készült.

A mű 178 színes, saját szerkesztésű ábrát tartalmaz, az irodalmi hivatkozások száma meghaladja a 350-et. A könyv eredetileg egyetemi hallgatóknak készült, akik döntően az élettudományokban és azon belül is a sporttudományban kívánnak mélyebb ismereteket szerezni. A harmadik fejezet talán az egyetlen alkalmazott terhelésélettani alapismereteket tartalmazó magyar nyelvű dokumentum.

Hivatkozás: https://mersz.hu/ihasz-egeszsegneveles//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave