Ihász Ferenc

Egészségnevelés

Egészségmegőrzés – prevenció – a terhelésélettan alapjai


Tejsavküszöb

A tejsav koncentrációja akkor nő a vérben, ha a termeléssel, illetve az izomsejtből kiáramlással nem tart lépést a tejsav eliminációja. Tejsav keletkezik az izmokban teljesen normoxiás környezetben is, a kritikus kapilláris oxigénnyomást 20 Hgmm-re teszik. A rosttípus (anyagcseretípus) befolyásolja a termelődést, a glikolitikus rostok által termelt tejsavat a szomszédos oxidatív (lassú) rost elégeti, ahogy a test többi izma. Az izmok kisebb glikogéntartalma, a különböző béta-blokkolók csökkentik a tejsavképződést, míg a katekolaminok fokozzák, és a splanchicus vérátáramlás is némileg befolyásolhatja az eliminációt. A terhelés után 3-6 perccel mérhető a vérben a tejsavszint csúcsa, az izomban azonos vízkoncentrációra számolva lényegesen nagyobb a maximális koncentráció.

Egészségnevelés

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 179 0

A könyv három fejezetből áll. A fejezetek első látásra önálló tartalommal bírnak, de a kapcsolat közöttük kifejezetten szoros. Ezt a tartalmi összetartozást jeleníti meg a könyv címe is (Egészségnevelés). Az első fejezet (Egészségmegőrzés) általános képet ad Magyarország, Európa és a világ demográfiai jellemzőiről, definiálja az egészség fogalmát, és elemzi az egészséget befolyásoló tényezőket.

A második fejezetben (Prevenció) a prevenció szerepe, jelentősége, gyakorlati elemei (amelyek az életmód során válnak igazán hasznossá) jelennek meg úgy, hogy azok már megoldási javaslatokat adnak az életminőség megtartásában.

A harmadik fejezet (A terhelésélettan alapjai) kifejezetten a versenysporttal kapcsolatos ismereteket tartalmazza: nevezetesen hogyan lehet pontosan tervezni fizikai aktivitást, mért adatok elemzésével, egyénre "szabva". A második és a harmadik fejezet saját kutatások eredményei alapján készült.

A mű 178 színes, saját szerkesztésű ábrát tartalmaz, az irodalmi hivatkozások száma meghaladja a 350-et. A könyv eredetileg egyetemi hallgatóknak készült, akik döntően az élettudományokban és azon belül is a sporttudományban kívánnak mélyebb ismereteket szerezni. A harmadik fejezet talán az egyetlen alkalmazott terhelésélettani alapismereteket tartalmazó magyar nyelvű dokumentum.

Hivatkozás: https://mersz.hu/ihasz-egeszsegneveles//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave