Ihász Ferenc

Egészségnevelés

Egészségmegőrzés – prevenció – a terhelésélettan alapjai


Ventilációs küszöb becslése az oxigén- (VE/VO2) és a szén-dioxid- (VE/VCO2) kihasználás arányában a terhelés (MET-es) különböző szakaszaiban

A percventiláció (VE), amíg az energiaszolgáltatás teljes mértékben aerob, párhuzamosan nő az oxigénfelvétellel (VO2). A VE/VO2 arány (légzési hányados) nem változik. Az anaerob folyamatok bekapcsolódásával, dominánssá válásával kialakuló metabolikus acidózis (savasodás) következtében a ventiláció meredekebben nő, mint az oxigénfelvétel (ventilációs küszöb). A ventilációs küszöb annál az intenzitásszintnél jelölhető ki, ahol a légzés fokozódásának a linearitása megszűnik, a VE/VO2 megnövekedik. A terhelés és az edzettség függvényében 1-2 percen belül a VE/VCO2 arány is növekedni kezd (38. ábra).

Egészségnevelés

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 179 0

A könyv három fejezetből áll. A fejezetek első látásra önálló tartalommal bírnak, de a kapcsolat közöttük kifejezetten szoros. Ezt a tartalmi összetartozást jeleníti meg a könyv címe is (Egészségnevelés). Az első fejezet (Egészségmegőrzés) általános képet ad Magyarország, Európa és a világ demográfiai jellemzőiről, definiálja az egészség fogalmát, és elemzi az egészséget befolyásoló tényezőket.

A második fejezetben (Prevenció) a prevenció szerepe, jelentősége, gyakorlati elemei (amelyek az életmód során válnak igazán hasznossá) jelennek meg úgy, hogy azok már megoldási javaslatokat adnak az életminőség megtartásában.

A harmadik fejezet (A terhelésélettan alapjai) kifejezetten a versenysporttal kapcsolatos ismereteket tartalmazza: nevezetesen hogyan lehet pontosan tervezni fizikai aktivitást, mért adatok elemzésével, egyénre "szabva". A második és a harmadik fejezet saját kutatások eredményei alapján készült.

A mű 178 színes, saját szerkesztésű ábrát tartalmaz, az irodalmi hivatkozások száma meghaladja a 350-et. A könyv eredetileg egyetemi hallgatóknak készült, akik döntően az élettudományokban és azon belül is a sporttudományban kívánnak mélyebb ismereteket szerezni. A harmadik fejezet talán az egyetlen alkalmazott terhelésélettani alapismereteket tartalmazó magyar nyelvű dokumentum.

Hivatkozás: https://mersz.hu/ihasz-egeszsegneveles//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave