MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Ihász Ferenc

Egészségnevelés

Egészségmegőrzés – prevenció – a terhelésélettan alapjai


Életmód [8]

„Hét olyan fontosabb magatartás vagy életmódfajta létezik (ezek: (1) a dohányzás, (2) a túlzott alkoholfogyasztás, (3) a drogfogyasztás, (4) a nem biztonságos szex, (5) a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, (6) a kevés testmozgás, (7) a szabadidő pontatlan értelmezése), amelyek károsan hatnak az egészségre és betegséget okoznak. A felsorolt kockázati tényezők befolyásolására irányuló intézkedésekkel számos betegség terhei hatékonyan csökkenthetők. Bebizonyosodott azonban, hogy rendkívül nehéz feladat a polgárok bevonása és motiválása révén életmódjavulást elérni, mivel az emberi viselkedést számos tényező befolyásolja, ezért hatékonyabb rendszereket kell kidolgozni. Az OLEF2003 adatai szerint az egészség megromlása statisztikailag szignifikáns kapcsolatban van (1) az életkorral, (2) a nemmel, (3) az iskolázottsággal, (4) az anyagi helyzettel, (5) a társas támogatottsággal és (6) a településnagysággal. A nőknek mintegy 40%-kal nagyobb volt az esélye egészségük megromlására, mint a férfiaknak. Ez az esély az életkorral folyamatosan növekszik, és a trend monoton, egyre meredekebben emelkedik. A 45-54 éves korosztályban 3,5-szeres, 65 év felett pedig több mint nyolcszoros az esélyhányados a fiatal felnőttekhez viszonyítva. Az alapfokúnál magasabb iskolai végzettség csökkentette az esélyhányadost. Így az érettségivel nem rendelkezőknél 17%-kal, legfeljebb érettségivel rendelkezőknél 35%-kal és a felsőfokú képzettségűeknél 38%-kal. Az anyagi helyzet javulásával csökkent az egészség megromlásának esélye: a legjobb anyagi helyzetben lévők körében fele akkora volt a legrosszabb anyagi helyzetben lévőkéhez viszonyítva a megbetegedés esélye. A társas támogatottság és az egészség megromlásának kapcsolata is jól kimutatható volt. A megfelelő társas támogatottsággal rendelkezőknél az esély mindössze negyede volt a társas támogatottság súlyos hiányával küzdőkének. A többi tényező hatását kiszűrve a nyugat-dunántúli régióhoz viszonyítva mindegyik régióban magasabb volt az egészség megromlásának esélye, ezek közül Közép- és Észak-Magyarország értékei voltak statisztikailag szignifikánsak (1,33, illetve 1,47). Az aprófalvakban (lélekszám ≤ 1000 fő) az egészség megromlásának esélye jóval magasabb volt, mint bármely egyéb településnagyság-kategóriában [35].”

Egészségnevelés

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 179 0

A könyv három fejezetből áll. A fejezetek első látásra önálló tartalommal bírnak, de a kapcsolat közöttük kifejezetten szoros. Ezt a tartalmi összetartozást jeleníti meg a könyv címe is (Egészségnevelés). Az első fejezet (Egészségmegőrzés) általános képet ad Magyarország, Európa és a világ demográfiai jellemzőiről, definiálja az egészség fogalmát, és elemzi az egészséget befolyásoló tényezőket.

A második fejezetben (Prevenció) a prevenció szerepe, jelentősége, gyakorlati elemei (amelyek az életmód során válnak igazán hasznossá) jelennek meg úgy, hogy azok már megoldási javaslatokat adnak az életminőség megtartásában.

A harmadik fejezet (A terhelésélettan alapjai) kifejezetten a versenysporttal kapcsolatos ismereteket tartalmazza: nevezetesen hogyan lehet pontosan tervezni fizikai aktivitást, mért adatok elemzésével, egyénre "szabva". A második és a harmadik fejezet saját kutatások eredményei alapján készült.

A mű 178 színes, saját szerkesztésű ábrát tartalmaz, az irodalmi hivatkozások száma meghaladja a 350-et. A könyv eredetileg egyetemi hallgatóknak készült, akik döntően az élettudományokban és azon belül is a sporttudományban kívánnak mélyebb ismereteket szerezni. A harmadik fejezet talán az egyetlen alkalmazott terhelésélettani alapismereteket tartalmazó magyar nyelvű dokumentum.

Hivatkozás: https://mersz.hu/ihasz-egeszsegneveles//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave