Ihász Ferenc

Egészségnevelés

Egészségmegőrzés – prevenció – a terhelésélettan alapjai


A keringési rendszer betegségeinek legfontosabb jellemzői Magyarországon

Az utóbbi években a haláloki struktúra átrendeződése figyelhető meg: míg a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás aránya valamelyest csökken, addig a daganatos betegségeké emelkedik. A keringési rendszer betegségei a férfiak halálozásának 45%-át, a nők esetében 58%-át okozzák. Ez az arány a különböző életkorokban is jelentősen változik: a fiatalok körében a halálesetek döntő része a külső okok (balesetek, öngyilkosság) miatt következik be. 35-64 éves kor között legnagyobb arányban – különösen a nők körében – kiugróan magas a daganatos betegségek, és a férfiak körében jelentős az emésztőrendszer betegségei miatti halálozás aránya. Csak az idős korban kerül előtérbe a keringési rendszer betegségei miatti halálozás. A prevenciós stratégiák tervezésekor feltétlenül figyelembe kell venni, hogy az egyes betegségek mekkora kockázatot jelentenek a lakosság összessége számára, valamint hogy az egyes életkori csoportokban eltérő súllyal jelennek meg a főbb halálokok.

Egészségnevelés

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 179 0

A könyv három fejezetből áll. A fejezetek első látásra önálló tartalommal bírnak, de a kapcsolat közöttük kifejezetten szoros. Ezt a tartalmi összetartozást jeleníti meg a könyv címe is (Egészségnevelés). Az első fejezet (Egészségmegőrzés) általános képet ad Magyarország, Európa és a világ demográfiai jellemzőiről, definiálja az egészség fogalmát, és elemzi az egészséget befolyásoló tényezőket.

A második fejezetben (Prevenció) a prevenció szerepe, jelentősége, gyakorlati elemei (amelyek az életmód során válnak igazán hasznossá) jelennek meg úgy, hogy azok már megoldási javaslatokat adnak az életminőség megtartásában.

A harmadik fejezet (A terhelésélettan alapjai) kifejezetten a versenysporttal kapcsolatos ismereteket tartalmazza: nevezetesen hogyan lehet pontosan tervezni fizikai aktivitást, mért adatok elemzésével, egyénre "szabva". A második és a harmadik fejezet saját kutatások eredményei alapján készült.

A mű 178 színes, saját szerkesztésű ábrát tartalmaz, az irodalmi hivatkozások száma meghaladja a 350-et. A könyv eredetileg egyetemi hallgatóknak készült, akik döntően az élettudományokban és azon belül is a sporttudományban kívánnak mélyebb ismereteket szerezni. A harmadik fejezet talán az egyetlen alkalmazott terhelésélettani alapismereteket tartalmazó magyar nyelvű dokumentum.

Hivatkozás: https://mersz.hu/ihasz-egeszsegneveles//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave