MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Lőrinc László

Életmódtörténet I.

Őskor - ókor


A rabló állam (Részlet egy óegyiptomi papiruszról, Kr. e. II. ezred)

[A paraszt Egyiptomban] azzal tölti napját, hogy munkaeszközöket farag a gabona szántásához. Éjszaka kötelet fon. Még a délidőt is munkával tölti a paraszt. Hogy kimenjen a mezőre, ehhez úgy felszereli magát, mint akármelyik harcos. A kiszáradt föld terül el előtte, és ő kimegy, hogy befogja az ekéjét.[…] Befogja az ekét, megy vele, barázdát von magának a földeken. Reggel kimegy, hogy korán hozzálásson, de nem találja [az ekét] a helyén. Három napot tölt a keresésével, az iszapban akad rá. A bőrt nem találja meg rajta, lerágták a farkasok. Kimászik, kötényével a kezében, hogy fogatot kolduljon magának […] Azzal tölti idejét, hogy szántsa a gabonát, de a kígyó ott van mögötte, és elpuszítja a földre szórt magot, nem fog látni [belőle] zöld levelet. […] Nem emlékszel a paraszt bajára, a termés összeírásakor? A kígyó vitte el a gabona felét, a többit a vízilovak falták fel. Sok az egér a szántóföldön. Leereszkedik a sáska, a nyájak [is] pusztítanak. A verebek nyomorúságot hoznak a parasztra. A maradéknak, mely a szérűn van, szintén vége lesz, a tolvajoknak jut. […] Az írnok kiköt a parton, összeírja a termést, az „ajtónállóknál” bot van, a núbiaiaknál pálmahusángok. Így szólnak: add a gabonát! Nincsen. Durván ütlegelik, összekötözve dobják a kútba. Fejjel lefelé vágják bele. Feleségét megkötözik jelenlétében, gyermekei bilincsben. Szomszédai otthagyják, elmenekülnek, elveszik gabonájukat.

Életmódtörténet I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 747 0

Ki gondolná, hogy a történelemben még az olyan egyértelműnek látszó fogalmak jelentése is változott, mint az anyaság vagy a gyilkosság, a többiről nem is beszélve? Hogy a vidéki és nagyvárosi emberek eltérő viselkedése mögött is ott van a történelem, s ezért az egyiknek hagyományosabb elgondolása van a családról, az ajándékról, a vagyonról, az időről vagy az ünnepről, a másiknak pedig újabb keletű? Ez a könyv nemcsak a lakás, az étkezés, az öltözködés, vagyis az anyagi környezet változásairól szól, hanem az emberi viselkedés és gondolkodásmód, az emberek közötti viszonyok történetéről is. Számos forrás és feladat segíti elő, hogy a következtetéseket maguk a diákok vonják le. Elsősorban felsőéves középiskolai diákoknak ajánljuk, illetve kézikönyvként mindenkinek, akit a nagy történelmi események mellett érdekel a mindennapok ezernyi apró részlete is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave