MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Lőrinc László

Életmódtörténet I.

Őskor - ókor


Animizmus, lélekhit

A vadász hordák hite szerint nem csak az élő és halott embereknek van lelkük, hanem a természeti jelenségeknek, a fáknak, állatoknak is, az egész világot benépesítik a szellemek (animizmus). ➤[9/2] Ha egy növényt vagy állatot elpusztítottak, előzőleg magyarázkodtak, igyekezték a lény szellemét meggyőzni arról, hogy elpusztítására okvetlenül szükség van, esetleg figyelmeztetni próbálták, hogy költözzön máshova. Előfordult, hogy megtévesztéshez folyamodtak, és azt próbálták vele elhitetni, hogy nem „gyilkosság” történt, vagy hogy azt más követte el. Az ősi germán hitvilágban a fákat különleges tisztelet övezte, s azt, aki ok nélkül egy fa kérgét lehántotta, annak saját bőrével kellett – vagyis halála árán – az adott felületet kipótolnia, a szemet szemért, lelket lélekért elv alapján. Egyes kelet-afrikai népeknél a kókuszpálma elpusztítását úgy büntették, mint az anyagyilkosságot, hiszen a pálma is táplálta az embereket, mint anya a gyermekeit. Vannak feketék, akik pálmaolajat öntenek a kivágni kívánt fa mellé, s csak akkor pusztítják el azt, amikor a szelleme „kijött megkóstolni” a finom csalétket.

Életmódtörténet I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 05 9747 0

Ki gondolná, hogy a történelemben még az olyan egyértelműnek látszó fogalmak jelentése is változott, mint az anyaság vagy a gyilkosság, a többiről nem is beszélve? Hogy a vidéki és nagyvárosi emberek eltérő viselkedése mögött is ott van a történelem, s ezért az egyiknek hagyományosabb elgondolása van a családról, az ajándékról, a vagyonról, az időről vagy az ünnepről, a másiknak pedig újabb keletű? Ez a könyv nemcsak a lakás, az étkezés, az öltözködés, vagyis az anyagi környezet változásairól szól, hanem az emberi viselkedés és gondolkodásmód, az emberek közötti viszonyok történetéről is. Számos forrás és feladat segíti elő, hogy a következtetéseket maguk a diákok vonják le. Elsősorban felsőéves középiskolai diákoknak ajánljuk, illetve kézikönyvként mindenkinek, akit a nagy történelmi események mellett érdekel a mindennapok ezernyi apró részlete is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave