Lőrinc László

Életmódtörténet I.

Őskor - ókor


Tudás, de nem mai értelemben vett tudomány

A vadászok nagyon sok olyan ismerettel rendelkeznek az őket körülvevő világról, amit mi tudományosnak nevezhetünk. Saját környezetük egyedülálló ökológiai szakemberei. ➤[1] Ismereteik tapasztalatiak, elméleti összegzésük és következtetéseik, vagyis mai értelemben vett tudományuk nincsen. Az elvonatkoztatás, általánosítás – láthattuk – egy bizonyos szinten idegen tőlük. Ezt mutatja, hogy csak négyigötig számolnak el, ezután már a sok, vagy a nagyon sok következik. Tudnak számolni, de nincsen matematikájuk, tudnak mérni, de nincsen geometriájuk. Egyszerűen nincs rá szükségük: ezeknek a társadalmaknak és tevékenységeknek ilyen ismeretek felelnek meg. Számos antropológus szerint ugyanakkor ezeket a népeket is jellemzi az az alapvetően emberi kíváncsiság és rendszerező kedv, ami a modern tudományokat is hajtja. Egy mai Fülöp-szigeteki törzs például hatszáznál is több növényt különböztet meg név szerint, miközben legtöbbjüket nem használják semmire, sőt, ritkán találkoznak ezekkel. A pigmeusok a levélrágási szokások alapján tucatnyi denevérfajt különböztetnek meg, jóllehet ennek számukra közvetlen gyakorlati haszna nincsen. A vadászok a környezetből szerzett rengeteg megfigyelés, ismeret egy részét adott esetben ügyesen összekombinálva hasznosítani is tudják. Modern kutatókat vagy detektíveket megszégyenítő módszerekkel jutnak a busmanok a Kalahári sivatagban a víz nyomára, vagy az állatok útvonalára, rejtekhelyére – nyomokból állapítva meg nem csak a vadak fajtáját és menekülési irányát, de sebességét, nemét, korát is.

Életmódtörténet I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 747 0

Ki gondolná, hogy a történelemben még az olyan egyértelműnek látszó fogalmak jelentése is változott, mint az anyaság vagy a gyilkosság, a többiről nem is beszélve? Hogy a vidéki és nagyvárosi emberek eltérő viselkedése mögött is ott van a történelem, s ezért az egyiknek hagyományosabb elgondolása van a családról, az ajándékról, a vagyonról, az időről vagy az ünnepről, a másiknak pedig újabb keletű? Ez a könyv nemcsak a lakás, az étkezés, az öltözködés, vagyis az anyagi környezet változásairól szól, hanem az emberi viselkedés és gondolkodásmód, az emberek közötti viszonyok történetéről is. Számos forrás és feladat segíti elő, hogy a következtetéseket maguk a diákok vonják le. Elsősorban felsőéves középiskolai diákoknak ajánljuk, illetve kézikönyvként mindenkinek, akit a nagy történelmi események mellett érdekel a mindennapok ezernyi apró részlete is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave