MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Lőrinc László

Életmódtörténet I.

Őskor - ókor


A Termékeny Félhold

A Termékeny Félhold széles félkörben kerüli meg Mezopotámia területét, és nyugaton elnyúlik az Égei tenger felé Kis-Ázsiában. (Vagyis nem foglalja magába a Tigris, Eufrátesz, illetve mellékfolyóik alsó és középső folyását és környezetét.) Itt bőségesen volt vadgabona, vadkecske, birka, szarvasmarha. Nagyon kedvező volt az éghajlat is az intenzív és specializált gyűjtögetők számára: bőségesen volt csapadék. Itt találták eddig a földön a legrégibb falutelepülés-nyomokat, melyek legalábbis intenzív gyűjtögetésre utalnak, de az első egyértelműen földműves falvakat is, ahol nem csak őrlőköveket, sarlókat, mozsarakat, mozsártörőket, hüvelyesek, pisztácia, mandula ételmaradékait, de egyértelműen háziasított növények, illetve állatok megpörkölődött magvait, csontjait, valamint szövőeszközöket, csiszolt köveket, agyagedényeket is. (Nem sokkal későbbiek a közép-amerikai és távol-keleti termelés első jelei, s nem kizárt, hogy ott egy időben vagy korábban tértek át a termelésre.)

Életmódtörténet I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 747 0

Ki gondolná, hogy a történelemben még az olyan egyértelműnek látszó fogalmak jelentése is változott, mint az anyaság vagy a gyilkosság, a többiről nem is beszélve? Hogy a vidéki és nagyvárosi emberek eltérő viselkedése mögött is ott van a történelem, s ezért az egyiknek hagyományosabb elgondolása van a családról, az ajándékról, a vagyonról, az időről vagy az ünnepről, a másiknak pedig újabb keletű? Ez a könyv nemcsak a lakás, az étkezés, az öltözködés, vagyis az anyagi környezet változásairól szól, hanem az emberi viselkedés és gondolkodásmód, az emberek közötti viszonyok történetéről is. Számos forrás és feladat segíti elő, hogy a következtetéseket maguk a diákok vonják le. Elsősorban felsőéves középiskolai diákoknak ajánljuk, illetve kézikönyvként mindenkinek, akit a nagy történelmi események mellett érdekel a mindennapok ezernyi apró részlete is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave