MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Bánlaki Pál, Dömötör Ferenc, Hlinka József, Szabó Attila, Takács János Gábor, Vehovszky Balázs, Weltsch Zoltán

Járműgyártási folyamatok diagnosztikája


Wien eltolódási törvénye

Wilhelm Wien (1864–1928) német fizikus elméleti matematikai kutatásainak köszönhetően 1894-ben megállapította, hogy a sugárzás spektrális eloszlása (adott hullámhosszon mérhető sugárzási intenzitás) szoros kapcsolatban áll a hőmérséklettel. Wien rájött arra, hogy ha a sugárzás intenzitását felrajzoljuk a hullámhossz függvényében, akkor e görbék alakja hőmérsékletfüggő lesz. Minél nagyobb a sugárzó test hőmérséklete, annál nagyobb lesz a maximális intenzitás értéke, és e maximum egyre kisebb hullámhosszakon fog megjelenni. Tehát Wien eltolódási törvénye egy olyan fizikai törvény, amely meghatározza a fekete test emissziós csúcsainak hullámhossza és a hőmérséklet közötti fordított összefüggést. Minél jobban melegítünk egy testet, annál kisebb hullámhosszon fogja a maximális energiát kisugározni. Azaz, minél melegebb a test, a sugárzási maximuma annál nagyobb frekvenciára (kisebb hullámhosszra) esik.

Járműgyártási folyamatok diagnosztikája

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 272 8

A diagnosztikai módszerek szorosan kapcsolódnak az állapotfigyelő karbantartás köréhez. Ilyen stratégia alkalmazása esetén ugyanis a gépen, berendezésen időszakosan vagy folyamatosan műszeres műszaki állapotvizsgálatot végeznek. Az így kapott információt használják fel a javítási munkákhoz. A gép, berendezés műszaki állapotának rendszeres figyelése, dokumentálása, az elhasználódás törvényszerűségeinek feltárása alapján határozzák meg a javítás várható időpontját, várható mértékét.

Hivatkozás: https://mersz.hu/banlaki-domotor-hlinka-szabo-takacs-vehovszky-weltsch-jarmugyartasi-folyamatok-diagosztikaja//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave