Collins Francis S.

Isten ábécéje

Egy tudós érvei a hit mellett


Személyre szabott orvoslás

Mire számíthatunk az eljövendő években, milyen hatásai lesznek a genomika jelenkori forradalmának? Először is, rendkívül gyorsan gyarapodik a tudásunk a DNS-nek arról a szinte elenyésző részletéről (0,1 százalékáról), amely különbözik az emberekben. Az elkövetkező néhány évben várhatóan felfedezzük azokat a leggyakoribb genetikai hibákat, amelyek az őket hordozó embert hajlamossá teszik a rákra, a cukorbetegségre, a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, az Alzheimer-kórra és számos más betegségre. Lehetővé válik majd, hogy bármelyikünk, akit ez érdekel, kézhez kapja azoknak a kóroknak a listáját, amelyek kockázata nála magasabb, mint az embereknél általában. Az így rendelkezésre álló ismeretek közül csak kevés jár majd olyan drámai következményekkel, mint Susan családjánál, ugyanis nagyon ritkák az ennyire erős hatású genetikai hibák. Ön szeretne tudni ezekről a mutációkról? Sok ember igennel válaszolna erre a kérdésre – amennyiben léteznek olyan beavatkozások, amelyek segítségével csökkenthető a betegségek kialakulásának kockázata. Néhány esetben erre már ma is van mód. Ha valakinél például felismerik a vékonybéldaganat magas genetikai kockázatát, akkor már fiatalon kolonoszkópiát (vékonybéltükrözést) végezhetnek el rajta, amelyet azután meg kell ismételni minden évben. Ezáltal idejében felfedezhetők azok a polipok, amelyek könnyen eltávolíthatók, még mielőtt halálos daganatokká alakulnának. Akikről kiderül, hogy az átlagosnál jobban fenyegeti őket a diabétesz, jobban odafigyelhetnek a táplálkozásukra, hogy elkerüljék az elhízást. Ha pedig a lábszárban képződő vérrögök kialakulására van nagyobb esélye az illetőnek, akkor kerülheti a fogamzásgátló tabletták szedését és az ülő életmódot.

Isten ábécéje

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 059 948 1

A szerző világhírű természettudós, az egyik legfontosabb 20. századi tudományos vállalkozás, a humán genom projekt korábbi vezetője, aki életének egy pontján - még a nagy tudományos felfedezései előtt - a hit felé fordult. Ennek a mélyreható átalakulásnak a lenyomata ez az elgondolkodtató, közérthető, nagyon őszinte és izgalmas könyv, amely egyaránt szól a kétkedőkhöz és a hívőkhöz, a világi gondolkozásúakhoz és a mélyen vallásosakhoz, és a tudomány iránt érdeklődők számára is van új mondanivalója.

Az ember teljes génkészletét feltérképező projekt egykori vezetőjeként írhatott volna egy minden konfliktust kerülő, általános elismerésre joggal számot tartó könyvet minden idők egyik legfontosabb és legcsodálatraméltóbb tudományos eredményéről, de ez a könyv valami egészen más.

Collins számára hívő keresztény tudósként a legfontosabb a tudományos és a spirituális világképek kibékítése. Nemcsak azt kívánja bebizonyítani olvasóinak, hogy azok, akik a vallás és a tudomány összeegyeztethetetlensége mellett érvelnek, jó- vagy rosszhiszeműen csúsztatnak, de azt is, hogy a tudomány jelenlegi ismeretei nemcsak hogy nem zárják ki Isten létezését, hanem egyenesen valószínűvé teszik.

Amerikaiként a tudomány és a vallás legfőbb ütközőpontját az evolúció elfogadásában látja, és meglepő módon büszke keresztényként egyúttal büszke evolucionistának is vallja magát.

Ez az olvasmányos könyv jó alkalmat kínál számunkra, hogy elgondolkozzunk az emberi létezés legnagyobb kérdésein.

Hivatkozás: https://mersz.hu/collins-isten-abeceje//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave