MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Márkus Attila, Czigler Balázs

Neurológia

Bővített, átdolgozott kiadás


Parciális szindrómák

Benignus centrotemporális epilepszia. A leggyakoribb gyermekkori epilepszia, részben genetikai eredettel. A rohamok 2–14 éves kor között lépnek fel. Pszichológiai eltérések nem jellemzőek, azonban gyakoriak az átmeneti kognitív deficitek, így a gyermekek fejlesztésre szorulnak. A rohamok alvásban lépnek fel, jellemzőek a szimplex parciális rohamok, melyek lehetnek szenzorosak, motorosak, illetve vegetatívak. Szenzorosak: zsibbadásérzés a szájüregben, az arcon, garatban. Motorosak: clonusok egy oldalon a kar-, illetve arcizmaiban. A vegetatív rohamok elsősorban nyálfolyással járnak. Gyakori a beszédelakadás. A roham átmehet generalizált tónusos-clonusos rohamba is. A diagnózis az életkor, a rohamtípus és a jellegzetes EEG-kép alapján felállítható. Azért benignus (jóindulatú), mert a rohamok pubertáskorra megszűnnek. Gyakran nincsen szükség gyógyszer átmeneti szedésére sem.

Neurológia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 055 7

Tankönyvünk második, átdolgozott kiadása több mint egy évtized után jelenik meg. Bár maguk a neurológiai betegségek keveset változtak ez idő alatt, ismereteink róluk jelentősen gyarapodtak, ahogyan számos kórkép esetében a kezelési lehetőségek is. Amellett, hogy igyekszünk követni ezeket a változásokat, az új kiadással célunk még inkább megfelelni azon elvárásoknak, melyeket a könyv olvasóközönsége támaszt.

A könyv elsősorban pszichológia szakos egyetemi hallgatók számára készült, de reményeink szerint a klinikai pszichológia – és persze a neurológia – iránt érdeklődők, illetve az érintett területeken dolgozó más szakemberek (klinikai pszichológusok, neuropszichológusok, gyógytornászok, logopédusok, ápolók), akár neurológiai betegekkel kapcsolatba kerülő orvosok is haszonnal forgathatják majd.

Hivatkozás: https://mersz.hu/markus-czigler-neurologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave