MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Baracskai Zoltán

Tizenegy előadás a szervezetek vezetéséről


Emberszabású döntések

Olvashatunk arról, hogy mit gondoltak Steve Jobs-ról azok, akik látták, és azok, akik sosem látták. Láthatunk néhány produktumot, mint például az iPhone vagy az iPad, de sohasem láthatjuk a gondolkodást magát, aminek nyomán egy vezető a szervezetbe beenged egy újsütetű kiutat. Általánosítva mondhatnám, hogy láttunk már vezetőt, és hallottunk a döntéseiről, de még soha senki sem látta a döntéshozás gondolkodási folyamatát. Mindenki látott már olyan embert, aki rövidebb-hosszabb ideig álldogált a kirakat előtt, nézett egy cipőt majd megvette. „Ez ’a szerelem első látásra’ néven ismert történet. Döntési modellként úgy nevezem: először meglátjuk. Meglepő, milyen sok döntés születik így – például, amikor az állásinterjú első két másodpercében eldöntjük valakiről, hogy felvesszük-e, vagy megveszünk egy lakást, csak mert megtetszett. Nem feltétlenül szeszélyekről van szó, lehetnek ezek meglátások is” (Mintzberg, 2019:29). Olyat is látott mindenki, aki utána bement a boltba és megvette, vagy nem, és olyat is látott, aki be se ment, hanem napokig számolgatott, és utána visszament, vagy nem. Döntéshozót és döntést is látott már mindenki, sőt meg is tapasztalta a döntést, de a döntéshozó gondolkodásába még senki sem látott bele. Mégis sokan veszik a bátorságot, és megpróbálják leírni azt, amit se ők, se mások soha nem láttak.


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 059 962 7

Hivatkozás: https://mersz.hu/baracskai-tizenegy-eloadas-a-szervezetek-vezeteserol//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave