MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Baracskai Zoltán

Tizenegy előadás a szervezetek vezetéséről


Glokális szervezet

Most megalázom a mesterszintű képzést, és néhány percig szakközépiskolás szintre süllyesztem – szoktam mondani néha előadás közben. A diákok dermedten várják, hogy most mi fog történni. Nagyjából a következőt mesélem: Vettünk három tojást és kiadtunk kétszáz forintot. Van, aki sejti, hogy a munkabért is hozzá kellene számolni, és akkor már más a rántotta önköltségi ára. Nem így van. Hozzá kell számolni az elraktározott összetevőket is. Ennél azonban bonyolultabb az önköltségi ár, hiszen a serpenyő amortizációja nélkül pontatlan lenne. Viszem őket tovább a világosság felé. A lakás, ahol készíted, az is kerül valamibe. Arányosan a hiteledet is valorizálni kell. Amikor már úgy érzem, hogy túlzásba vittem a megalázást, bocsánatot kérek. Ők meg erre: tovább, tovább, jó ez nekünk. Akkor jön a nagy pofon. De ezt mi mind nem könyveljük. A szervezetek viszont igen. Nekik muszáj. A ma vezetői számvitelnek (lánykori nevén könyvelés) csúfolt valami csak az adóhivatalnak kell; sem nekünk, sem a szervezeteknek, sem a tojásrántottát készítő helynek nem. Ha a tojásrántotta önköltségi árát kellene könyvelni, akkor csalnánk, és drágább lenne az amúgy is túl drágánál, hiszen igyekeznénk csalni a nyereségadón.


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 05 9962 7

Hivatkozás: https://mersz.hu/baracskai-tizenegy-eloadas-a-szervezetek-vezeteserol//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave