MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Baracskai Zoltán

Tizenegy előadás a szervezetek vezetéséről


Fekete hattyú a látóhatáron túl

Amikor a tudás gyarapítására törekszünk, akkor a kétes tudás (sejtés) gyarapodása következik be. A kétes tudás cáfolható, tehát mi a cáfolható tudásra törekszünk. A kétes tudás egyetlen verifikációja a vita. A kétes tudás nem igaz vagy hamis, hanem itt és most valaki számára kontextusba foglalható vagy sem. Vagy megvan a sejtés, vagy nincs meg. Kierőszakolni nem lehet. Lehetetlen megtervezni, hogy csütörtökön délután összeülünk és ötletelünk. Az ötletek nem csütörtök délután születnek meg, vagyis nagyon kicsi az esély, hogy parancsszóra kipattanjanak bárki emlékezetéből. Ami ennél fontosabb, hogy majd később derül ki, a sejtés jó vagy rossz – majd, ha túllépünk az érvényességi tartományán. A kezdő szervezetvezető azt hiszi, hogy a sejtés is összehozható kemény munkával, mint a biciklizés képessége (hozzáértés) vagy az események (tények) bemagolása. Hát nem. „Az ember automata rendszere segítségével beszéli az anyanyelvét, ám rendszerint a reflektáló rendszerrel erőlködik, ha idegen nyelvet használ. Azt nevezhetjük igazán kétnyelvűnek, aki mindkét nyelven az automata rendszert használva beszél. A nagy sakkjátékosoknak és a hivatásos atlétáknak csodálatos ösztöneik vannak. Az automata rendszerük segítségével képesek gyorsan felmérni a bonyolult helyzeteket is, és elképesztő pontossággal, kivételes gyorsasággal reagálnak rájuk” (Thaler, Sunstein, 2011:30). A sejtésen alapuló automata rendszer, avagy az egyes rendszer – Daniel Kahneman nyomán a gyors gondolkodás – nem igényel erőfeszítést, szinte passzívak vagyunk, mikor ezt használjuk. Talán így van az okos döntésekkel is. Ilyenkor lépnek működésbe a torzítások. A reflektáló, avagy a kettes rendszer – Daniel Kahneman nyomán a lassú gondolkodás – racionális, megfontolt viselkedéssel jár. A gyorsan gondolkodni és gyorsan cselekedni egész életünkben végigkísér. Így van ez a párválasztásnál, amit Henry Mintzberg is az egyik legfontosabb döntésnek tart. Ebben a döntésben sokan megtapasztalták, hogy hosszas analitikus gondolkodás után ezt hallhatták: „Amíg ezzel voltál elfoglalva, férjhez mentem és gyermeket szültem. – Ha először gondolkodunk, annak megvannak a maga hátrányai” (Mintzberg, 2019:28).


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 05 9962 7

Hivatkozás: https://mersz.hu/baracskai-tizenegy-eloadas-a-szervezetek-vezeteserol//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave