Kárpáti Andrea

A gyermekrajztól a fiatalok vizuális nyelvéig


6–10 évesek plasztikai képességeinek fejlődése

Kisiskoláskorban a plasztikai fejlődés már egészen más tempóban halad, mint a grafikai (két dimenzióban ábrázoló, tervező, alkotó) képességek gazdagodása. Itt a technikai tudás nélkülözhetetlen a magasabb szint eléréséhez, és semmiféle digitális segédeszközzel (például másolt vagy átvett képmással) nem váltható ki. Később is pótolhatatlan marad a valódi anyagokkal való munkálkodás. A következő években, a 3D-nyomtatás olcsóbbá válásával azonban talán megvalósulhatnak azok a szobrok is, amelyeket alkotójuk csak vázlatban képes megjeleníteni, kőből, fából, fémből vagy műanyagból, valós térben nem. Ekkor majd megismerhetjük az ötletes, de rosszul rajzoló, mintázó gyermekek térbeli terveit, amelyeket most még csak ők látnak a képzeletükben.

A gyermekrajztól a fiatalok vizuális nyelvéig

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 362 6

„Jelképek erdején át visz az ember útja” – Baudelaire szavai jól jellemzik a 21. századot, amelyben a képi kommunikáció az élet minden területét átszövi. A térbeli tájékozódás, a színek, formák hatásos használata az öltözködéstől a közösségi médiában alakított képmásig, az építés és tárgyalkotás mind részei a könyv témáját adó vizuális nyelvnek.

A gyermekrajz egy kutató kezében könnyen úgy járhat, mint a lepke, amely egy állatbarát rovarász hálójába akad. Fajtájáról, származási helyéről, szokásairól és alakjáról pontos feljegyzések készülnek, majd felnyílik a háló. A lepke repülhetne is tovább, ha szárnyáról a vizsgálódás során le nem pergett volna a hímpor. Mindent megtudtunk, ami kideríthető, de vizsgálódásunk közben csúszómászóvá tettük. Nincs titka már, ami elbűvölne. Ez a könyv arra törekszik, hogy a vizuális képességrendszer megismerésével váljék érthetővé, de ne veszítsen varázsából a gyermekrajzok és kamaszművek világa.

Az első firkáktól a 12–14 éves kiskamaszok hagyományos és digitális műveiig követi nyomon a szerző a képi nyelv formálódását, hazai és nemzetközi kutatások és a rajzpedagógiában eltöltött négy évtized tapasztalatai alapján. A kötetben számos művészeti projektről olvashatunk, amelyek képek, szobrok, építmények alkotásában és megértésében segítik a fiatalokat. A szerző a pedagógiai programok értékeléséhez is ad eszközöket, a képességkutatás eredményeivel támogatva a fejlesztést.

A könyvet ajánljuk mindenkinek, aki tanítja és kutatja a gyermekek képi nyelvét, és azoknak is, akik csak csodálják vagy csodálkoznak rajta, és szeretnék jobban megérteni.

Hivatkozás: https://mersz.hu/karpati-a-gyermekrajztol-a-fiatalok-vizualis-nyelveig//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave