Kárpáti Andrea

A gyermekrajztól a fiatalok vizuális nyelvéig


A gyermekművészeti kiállításoktól a vizuális nyelv fejlődésének bemutatásáig

A gyermekrajz tudományos vizsgálata – néhány korai, etnográfiai szempontú közleményt leszámítva (pl. Ricci, 1887) – a 20. század első évtizedében kezdődött. Az első közleményekben nem pusztán rajzolásról, hanem művészi alkotásról van szó, és a vizsgálatok célja a tehetségek felismerése. A „gyermekművészet” elnevezése a legtöbb európai nyelvben jelezte a kutatások alapvetően esztétikai szempontjait: Kinderkunst, child art, l’art enfantin, gyetszkoje isszkusztvo. A művészet mindegyik kifejezésben szerepel. A tehetséges ifjú alkotók európai bemutatói között jelentős szerepet játszott a Nagy László által 1921-ben a Műcsarnokban szervezett országos kiállítás. Gyermekrajz-kiállításokat 1903 óta rendeztek Magyarországon, de ez a bemutató volt az első, amelyet országos tehetségfelismerő munka és tudományos igényű rajzelemzés követett (Nagy, 1922). A tehetséges gyermekekről esettanulmányok készültek, hogy kiderítsék, a képi világ tartalmában, a vizuális közlőnyelv elemeinek kialakulásában milyen szerepet játszanak a környezet tárgyai, az iskolai képzés (vagy ennek hiánya), a szülők érdeklődése – ez utóbbi egyes kutatók szerint akkor is érvényesül, ha az apa vagy az anya korai halála miatt közvetlenül nem tudott hatni gyermekére. Részlet az egyikből:

A gyermekrajztól a fiatalok vizuális nyelvéig

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 362 6

„Jelképek erdején át visz az ember útja” – Baudelaire szavai jól jellemzik a 21. századot, amelyben a képi kommunikáció az élet minden területét átszövi. A térbeli tájékozódás, a színek, formák hatásos használata az öltözködéstől a közösségi médiában alakított képmásig, az építés és tárgyalkotás mind részei a könyv témáját adó vizuális nyelvnek.

A gyermekrajz egy kutató kezében könnyen úgy járhat, mint a lepke, amely egy állatbarát rovarász hálójába akad. Fajtájáról, származási helyéről, szokásairól és alakjáról pontos feljegyzések készülnek, majd felnyílik a háló. A lepke repülhetne is tovább, ha szárnyáról a vizsgálódás során le nem pergett volna a hímpor. Mindent megtudtunk, ami kideríthető, de vizsgálódásunk közben csúszómászóvá tettük. Nincs titka már, ami elbűvölne. Ez a könyv arra törekszik, hogy a vizuális képességrendszer megismerésével váljék érthetővé, de ne veszítsen varázsából a gyermekrajzok és kamaszművek világa.

Az első firkáktól a 12–14 éves kiskamaszok hagyományos és digitális műveiig követi nyomon a szerző a képi nyelv formálódását, hazai és nemzetközi kutatások és a rajzpedagógiában eltöltött négy évtized tapasztalatai alapján. A kötetben számos művészeti projektről olvashatunk, amelyek képek, szobrok, építmények alkotásában és megértésében segítik a fiatalokat. A szerző a pedagógiai programok értékeléséhez is ad eszközöket, a képességkutatás eredményeivel támogatva a fejlesztést.

A könyvet ajánljuk mindenkinek, aki tanítja és kutatja a gyermekek képi nyelvét, és azoknak is, akik csak csodálják vagy csodálkoznak rajta, és szeretnék jobban megérteni.

Hivatkozás: https://mersz.hu/karpati-a-gyermekrajztol-a-fiatalok-vizualis-nyelveig//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave