Kárpáti Andrea

A gyermekrajztól a fiatalok vizuális nyelvéig


A sillabusztól a moduláris rajztantervig: a rajztanítás alapdokumentumai műfajainak változása a 19. Század végétől napjainkig

Egy korábbi írásunkban öt paradigma köré csoportosítva ismertettük a magyar rajztanítás másfél évszázadának főbb pedagógiai irányzatait (Kárpáti, 1993). Módszerünk a rajzpedagógusok szerepmodelljeinek és a kapcsolódó tantervi dokumentumoknak az elemzése volt. A mérnök technokrata képi világa, a reneszánsz pictor doctus utóda, a képzett alkotó tudományos világképe, a művész önkifejezési törekvései, a hazafi nacionalista indulatai, a pártfunkcionárius országépítő tervei, a művész naturalista paradigmája és a vizuális nyelv szakemberének kommunikációs paradigmája alapvetően különböző rajzpedagógiát eredményeztek. A szerepmodell befolyásolta az oktatás tartalmát és módszereit egyaránt (Kárpáti, 1993).

A gyermekrajztól a fiatalok vizuális nyelvéig

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 362 6

„Jelképek erdején át visz az ember útja” – Baudelaire szavai jól jellemzik a 21. századot, amelyben a képi kommunikáció az élet minden területét átszövi. A térbeli tájékozódás, a színek, formák hatásos használata az öltözködéstől a közösségi médiában alakított képmásig, az építés és tárgyalkotás mind részei a könyv témáját adó vizuális nyelvnek.

A gyermekrajz egy kutató kezében könnyen úgy járhat, mint a lepke, amely egy állatbarát rovarász hálójába akad. Fajtájáról, származási helyéről, szokásairól és alakjáról pontos feljegyzések készülnek, majd felnyílik a háló. A lepke repülhetne is tovább, ha szárnyáról a vizsgálódás során le nem pergett volna a hímpor. Mindent megtudtunk, ami kideríthető, de vizsgálódásunk közben csúszómászóvá tettük. Nincs titka már, ami elbűvölne. Ez a könyv arra törekszik, hogy a vizuális képességrendszer megismerésével váljék érthetővé, de ne veszítsen varázsából a gyermekrajzok és kamaszművek világa.

Az első firkáktól a 12–14 éves kiskamaszok hagyományos és digitális műveiig követi nyomon a szerző a képi nyelv formálódását, hazai és nemzetközi kutatások és a rajzpedagógiában eltöltött négy évtized tapasztalatai alapján. A kötetben számos művészeti projektről olvashatunk, amelyek képek, szobrok, építmények alkotásában és megértésében segítik a fiatalokat. A szerző a pedagógiai programok értékeléséhez is ad eszközöket, a képességkutatás eredményeivel támogatva a fejlesztést.

A könyvet ajánljuk mindenkinek, aki tanítja és kutatja a gyermekek képi nyelvét, és azoknak is, akik csak csodálják vagy csodálkoznak rajta, és szeretnék jobban megérteni.

Hivatkozás: https://mersz.hu/karpati-a-gyermekrajztol-a-fiatalok-vizualis-nyelveig//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave