MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Dobos Attila, Feith Helga Judit, Némethné Gradvohl Edina, Maráczi Ferenc, Sztrilich András

Társadalmi normák az egészségügyben 1.


Preskriptivizmus

Ez a megközelítésmód az erkölcsi ítéleteket valamifajta előírásként vagy parancsként fogja fel, ebből fakadóan a morális ítéletek nem tényeket fejeznek ki, illetve nem lehetnek sem igazak, sem hamisak. Például a „Moss kezet!” felszólítás nem tényeket, hanem a kívánságunkat, az akaratunkat fejezi ki. Ezek a „kell”-ést kifejező ítéletek pedig univerzalizálható előírások: az „Ezt kellene tenned!” kifejezés lényegében azt jelenti: „Tedd ezt, és engedd, hogy mindenki ugyanezt tegye az ilyen esetekben!” Az erkölcsi meggyőződésünk azt a vágyunkat fejezi ki, hogy ugyanaz a cselekmény történjék minden hasonló helyzetben, beleértve azokat a helyzeteket is, amelyekben nem mi cselekszünk, hanem velünk szemben cselekednek. Eddig lényegében az elmélet hasonlít az ősi „aranyszabály” elvére, melyben a fent említett viszonosság tisztán kifejeződik: „Tedd azt mással, amit szeretnéd, hogy veled tegyenek!” Ezek a meggyőződéseink két fő logikai szabálynak kell, hogy engedelmeskedjenek:

Társadalmi normák az egészségügyben 1.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 516 3

Egyedülálló könyvet tart a kezében a kedves Olvasó. Az információs társadalom korában, amikor a kommunikációs technológiák fejlődésének köszönhetően észrevétlenül felnőtt egy új generáció, akiknek természetes napi szükséglete az okos telefon és a világháló, komoly kihívást jelent az információözönből értékes tudásra szert tenni. Olyan tudáshoz jutni, amelyre valóban építeni lehet, segít tájékozódni az egészségügyi hivatásra készülő hallgatók és már gyakorló szakemberek etikai és jogi témaköreiben és emellett kiállja az idők próbáját. Jelen tankönyv ehhez nyújt segítő kezet.

Hivatkozás: https://mersz.hu/dobos-feth-gradvohl-maraczi-sztrilich--tarsadalmi-normak-az-egeszsegugyben-1//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave