MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Dobos Attila, Feith Helga Judit, Némethné Gradvohl Edina, Maráczi Ferenc, Sztrilich András

Társadalmi normák az egészségügyben 1.


KÖZIGAZGATÁS - ÁLLAMIGAZGATÁS

A közigazgatásnak az egyéb igazgatásokhoz (önigazgatás, magánigazgatás) képest legfőbb megkülönböztetője, hogy a közigazgatás állami és jogi tevékenység, valamint, hogy a közigazgatási jogviszonyokban az egyik szereplő mindig állami szerv, szemben mondjuk a polgári jogviszonyokkal, ahol az eladó és a vevő magánszemélyek is lehetnek. Ha közigazgatási szerv szerepel adásvételi jogviszonyban, az ettől azért nem lesz közigazgatási jogviszony, mert mint láthattuk, ennek a jogviszonynak a közigazgatási szerven kívüli szereplői is lehetnek, míg közigazgatási jogviszony nincsen állami szerv részvétele nélkül. Az állami döntések rendszerének jogi szabályozottsága a 19. század végére alakult ki. Jogi szabályozás nélkül az állam rendelkező, sokszor önkényes döntései során az érintett egyén alattvaló és nem állampolgár volt. Csak az alkotmányos keretek közé terelt, jogilag szabályozott állami igazgatás esetén tekinthető az egyén állampolgárnak, aki egyfelől alkotórésze az államnak, másfelől alanyi (állampolgári) jogai vannak, amiket akár saját államával szemben is érvényesíthet. Helyi közügyekben általában a helyi (települési) önkormányzati igazgatás, az országos jelentőségű ügyekben általában a központi közigazgatás (államigazgatás) jár el. Az államigazgatás-közigazgatás elhatárolása úgy is történhet, mivel nem egzakt tudományról van szó, hogy azt állítjuk, hogy az államigazgatás szélesebb körű, mint a közigazgatás. Ezt azzal indokoljuk, hogy az állam igazgatása az állam egész területére kiterjed, míg a közösségek (önkormányzatok, egyesületek, köztestületek, vállalatok) tevékenysége ennél kisebb területre terjed csak ki. Másfelől viszont mondhatjuk, hogy a közigazgatás szélesebb körű az államigazgatásnál, mert az állam is csak egy az igazgatott közösségek közül. Persze, érzékelhető, hogy államigazgatás és közigazgatás alatt nem ugyanazt értjük.

Társadalmi normák az egészségügyben 1.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 516 3

Egyedülálló könyvet tart a kezében a kedves Olvasó. Az információs társadalom korában, amikor a kommunikációs technológiák fejlődésének köszönhetően észrevétlenül felnőtt egy új generáció, akiknek természetes napi szükséglete az okos telefon és a világháló, komoly kihívást jelent az információözönből értékes tudásra szert tenni. Olyan tudáshoz jutni, amelyre valóban építeni lehet, segít tájékozódni az egészségügyi hivatásra készülő hallgatók és már gyakorló szakemberek etikai és jogi témaköreiben és emellett kiállja az idők próbáját. Jelen tankönyv ehhez nyújt segítő kezet.

Hivatkozás: https://mersz.hu/dobos-feth-gradvohl-maraczi-sztrilich--tarsadalmi-normak-az-egeszsegugyben-1//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave