MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Nagy Péter Tamás

Bevezetés az áramlások numerikus szimulációjába


Bevezetés

A mérnök egyik alapvető feladata, hogy eszközöket fejlesszen, annak valamely tulajdonságát javítsa. Alapvetően két egymást kiegészítő módszer áll rendelkezésére: a méréstechnika és a matematikai modellezés. Megfelelő felszerelés birtokában szinte bármely áramlástani mennyiség (sebesség, nyomás, hőmérséklet, térfogatáram, felhajtóerő és így tovább) meghatározható. Ezt végezhetjük az eredeti berendezésen vagy amennyiben ez nem kivitelezhető, annak valamilyen (általában lekicsinyített) modelljén. Az ilyen vizsgálatok azonban rendkívül drágák, általában csak a termékfejlesztés utolsó szakaszában, vagy még később, a végleges termék ellenőrzése során kerül rá sor. A kezdeti szakaszban inkább a másik módszerhez, a matematikai modellezés eszköztárához nyúlunk. Ennek bonyolultsága, komplexitása széles skálán mozog. A fejlesztés elején a lehető legegyszerűbb egyenleteket felírva megbecsüljük, hogy mik az adott berendezés fizikai határai. Például egy repülőgép tervezésénél a szárny méretének nagyságrendjét. Ezeket az egyenleteket még analitikusan meg tudjuk oldani. A fejlesztés során azonban egyre részletesebb, pontosabb modellt alkotunk, a megoldás egyre nehezebbé válik. Hamar eljutunk egy olyan szintre, amikor már jelenlegi tudásunk alapján a problémát nem tudjuk analitikusan megoldani. Ekkor jön el a numerikus módszerek ideje. A mai számítási kapacitások mellett viszonylag bonyolult problémákat (pl.: egy autó körüli áramlás) elfogadható pontossággal tudunk megoldani. Ez egy költséghatékony módszer melynek segítségével egy bizonyos szempontból optimális kialakítás, geometria megtalálható. Nézzük meg, hogy mik a egy numerikus szimuláció lépései.

Bevezetés az áramlások numerikus szimulációjába

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 533 0

Ennek a jegyzetnek a célja, hogy az áramlástan iránt érdeklődők elsajátítsák a numerikus modellezés alapvető elemeit. Megismerkedünk a modellezés folyamatával, majd az ehhez szükséges elméleti alapismeretekkel. Felelevenítjük, hogy milyen parciális differenciálegyenletekkel tudjuk modellezni az áramlásokat, adott esetben milyen elhanyagolásokkal élhetünk. Közben felidézzük a korábbi áramlástani és vektoralgebrai ismereteinket. Később ezt a pár egyenletet próbáljuk megoldani. Egy egyszerű problémától, az időben állandó egydimenziós áramlástól jutunk el az időben változó, több-dimenziós problémákig.

Hivatkozás: https://mersz.hu/nagy-bevezetes-az-aramlasok-numerikus-szimulaciojaba//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave