MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Székely Andrea, Hollós Sándor, Csóka Mária

Intenzív terápiás osztályok klinikai alapismeretei


Artériás termodilúció rendszerek (pl. PiCCO-monitor)

A transzpulmonális termodilúcióhoz egy adott térfogatú, jéghideg vagy szobahőmérsékletű oldatot kell a centrális vénán keresztül befecskendezni. A beinjektált folyadék pontos hőfokát a referencia termisztorszenzor méri. A „hűtött vérbólus” tovahaladását a femorális artériában (hasi aorta szakaszban) lévő termisztoros katéter fogja érzékelni. A monitor a vér átmeneti hőmérséklet-változásából termodilúciós görbét rajzol. A görbeterület integrálásával a készülék megadja a perctérfogatot. Transzpulmonális termodilúciós méréskor a centrális vénán keresztül befecskendezett oldat az üregeken keresztül haladva keveredik a vérrel, s az ily módon felhígult vér hőmérsékletét méri meg az artériába vezetett termodilúciós katéter. Az oldat a jobb pitvaron és kamrán áthaladva a tüdő vaszkuláris terébe és extravaszkuláris vízterébe jut, majd tovább keveredik a vérrel a bal pitvarban és kamrában. Mivel az aortában lévő vér mennyisége elhanyagolható, a femorális, vagy egyéb artériában mért hőhígulás megegyezik a fenti üregekben végbemenő hőhígulással. Azonban a PiCCO nemcsak azért hasznos, mert monitorozza a keringési perctérfogatot, hanem mert lehetővé teszi a volumetriás monitorozást is. A PiCCO, a Stewart-Hamilton-módszerrel, a termodilúciós görbéből kiszámítja a keringési perctérfogatot (CO).

Intenzív terápiás osztályok klinikai alapismeretei

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 517 0

Hivatkozás: https://mersz.hu/szekely-hollos-csoka-intenziv-terapias-osztalyok-klinikai-alapismeretei//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave