Tarsoly Emil

Anatómia


Érrendszer – systema vasorum

A szív működése ritmikus, systole és diastole követik egymást, így a szív magában nem lenne képes a vért állandó mozgásban tartani. Ahhoz, hogy a vér áramlása az erekben folyamatos legyen, szükséges az erek (artériák) falának rugalmassága. Kamra systolekor a kidobott vér kitágítja az aorta (és az arteria pulmonalis) kezdeti részét, onnan – mint helyzeti energia – kamra diastole alatt összehúzódva továbbítja a vért a peripheria felé. Ezt az artériákon végigfutó tágulatot tapintjuk pulzusként.

Anatómia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 518 7

Ez a könyv egyáltalán nem hasonlít a szokásos leíró jellegű tankönyvekhez. Célja és feladata sem azonos a jól ismert, illetve a jelenleg is használt Funkcionális anatómia könyvével.

Az anatómiai ismeretek kívánt színvonalú megtanulásához, úgy, hogy az összefüggéseket is megértse, az emberi szervezetet egészben lássa a hallgató, most is a leíró jellegű, magyarázatokat is nyújtó Funkcionális anatómia könyv a megfelelő alapirodalom, természetesen kiegészítve az előadások-gyakorlatok anyagával és megfelelő anatómiai atlaszokkal.

Ennek a könyvnek célja a lényeges dolgok kiemelése a szöveghalmazból, az összetartozó fogalmak kellő csoportosítása (amik mindig a legnagyobb problémát jelentik a tanulóknak), és a már megszerzett anatómiai ismeretek logikus, adekvát használatának segítése. Rendkívül hasznos lehet a könyv ezen formája a tudás kontrollálásában (önkontroll), különösen a vizsgára való felkészülésben.

Hivatkozás: https://mersz.hu/tarsoly-anatomia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave