Tarsoly Emil

Anatómia


Légzőrendszer – apparatus respiratorius

Az emberi szervezetben végbemenő oxidatív anyagcseréhez az oxigént a légzőrendszeren keresztül biztosítja a szervezet és ezen keresztül távozik az anyagcsere egyik bomlásterméke a széndioxid is. A légzés gázcserét jelent! Ezt nem tudjuk akaratlagosan végezni, csak a légzőmozgások segítségével: (belégzés-inspiratio) a mellüreg térfogatát növelve lehetővé tesszük a külső levegő beáramlását a nyitott légutakon keresztül a tüdőkbe, ahol megtörténik a külső légzés (oxigén levegőből a vérbe, CO2 a vérből az alveolaris levegőbe áramlik). A mellüreg térfogatának csökkentésével (kilégzés-exspiratio) juttatjuk ki a CO2-ben dús levegőt a tüdőkből.

Anatómia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 518 7

Ez a könyv egyáltalán nem hasonlít a szokásos leíró jellegű tankönyvekhez. Célja és feladata sem azonos a jól ismert, illetve a jelenleg is használt Funkcionális anatómia könyvével.

Az anatómiai ismeretek kívánt színvonalú megtanulásához, úgy, hogy az összefüggéseket is megértse, az emberi szervezetet egészben lássa a hallgató, most is a leíró jellegű, magyarázatokat is nyújtó Funkcionális anatómia könyv a megfelelő alapirodalom, természetesen kiegészítve az előadások-gyakorlatok anyagával és megfelelő anatómiai atlaszokkal.

Ennek a könyvnek célja a lényeges dolgok kiemelése a szöveghalmazból, az összetartozó fogalmak kellő csoportosítása (amik mindig a legnagyobb problémát jelentik a tanulóknak), és a már megszerzett anatómiai ismeretek logikus, adekvát használatának segítése. Rendkívül hasznos lehet a könyv ezen formája a tudás kontrollálásában (önkontroll), különösen a vizsgára való felkészülésben.

Hivatkozás: https://mersz.hu/tarsoly-anatomia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave