Tarsoly Emil

Anatómia


Szaglószerv – orgánum olfactus

Az orrnyálkahártya felső részén található szaglómezőből (regio olfactoria) indulnak ki a szagló szőrsejtekből kilépő szaglórostok (fila olfactoria), melyek az agyalapon lévő bulbus olfactoriusban 3 féle sejten végződnek: 1. Mitralis sejtek: neuritjeik a szaglóközponthoz futnak: amygdala, gyrus parahippocampalis. 2. Pamacsos sejtek: neuritjei a commissura anteriorban átkereszteződve, a túloldali bulbus gátló szemcsesejtjein végződnek. 3. Szemcsesejtek: gátló működésűek, ezek miatt fáradékony a szaglószervünk.

Anatómia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 518 7

Ez a könyv egyáltalán nem hasonlít a szokásos leíró jellegű tankönyvekhez. Célja és feladata sem azonos a jól ismert, illetve a jelenleg is használt Funkcionális anatómia könyvével.

Az anatómiai ismeretek kívánt színvonalú megtanulásához, úgy, hogy az összefüggéseket is megértse, az emberi szervezetet egészben lássa a hallgató, most is a leíró jellegű, magyarázatokat is nyújtó Funkcionális anatómia könyv a megfelelő alapirodalom, természetesen kiegészítve az előadások-gyakorlatok anyagával és megfelelő anatómiai atlaszokkal.

Ennek a könyvnek célja a lényeges dolgok kiemelése a szöveghalmazból, az összetartozó fogalmak kellő csoportosítása (amik mindig a legnagyobb problémát jelentik a tanulóknak), és a már megszerzett anatómiai ismeretek logikus, adekvát használatának segítése. Rendkívül hasznos lehet a könyv ezen formája a tudás kontrollálásában (önkontroll), különösen a vizsgára való felkészülésben.

Hivatkozás: https://mersz.hu/tarsoly-anatomia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave