MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Berkő Péter (szerk.)

Betegségek megelőzése és korai felismerése


A tüdőrák szűrése és korai felismerése

A tüdőrák korai felismerésének – a gyógyulási esélyek szempontjából - meghatározó szerepe van. A úgynevezett 0-stádiumú (in situ) karcinóma csak egészen ritkán ismerhető fel. A klinikus számára a daganatos betegség csak az invazív fázisban válik kideríthetővé. Alapvető terápiás kérdés, hogy a tüdőrák minél hamarabb kerüljön felfedezésre. A tüdőrákos beteg két úton juthat el a szakemberhez: ernyőfényképszűrésen kiemelt panaszmentes, vagy panaszokkal orvoshoz forduló betegként. A sebészi kezelés eredményeinek javulása csak sikeres felkutatástól és a korai felismeréstől várható. A panaszmentes hörgőrákos beteg felkutatásának az ernyőfényképszűrés a legjobb módszere. A szűréssel kapcsolatban az irodalomban, és az utolsó évtizedekben hazánkban is sok kétely merült fel. Az egyik a hatékonyság kérdése. A másik, hogy a szűrésnek nagy a hibaforrása, mert az előző évi szűrőképen az esetek 30%-ában már látható volt az elváltozás. A harmadik az ár és haszon kérdése. Ezzel szemben áll az a tény, hogy a szűréssel kiemelt beteg operabilitása és 5 éves túlélése a legtöbb vizsgáló szerint közel kétszerese a panasszal orvoshoz fordulókénak. Ez az adat háttérbe kell, hogy szorítsa a financiális szempontokat. Az utolsó 15 évben hazánkban a szűréssel kiemelt tüdődaganatos betegek aránya fokozatosan csökkent, 40–30%-ra. Gazdasági nehézségeink az egészségügyet kiemelten sújtják. Ma a teljes lakosság szűrése felesleges, de a rizikócsoportokban, a dohányosoknak, a 40–70 éves férfiaknak, a veszélyes foglalkozást művelőknek az évi szűrés feltételeit biztosítani szükséges.

Betegségek megelőzése és korai felismerése

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 430 2

DOI: 10.1556/9789634544302

A könyv nagy szakmai jelentőséggel bíró kiadvány, mert egyaránt szól az átlagembernek és az egészségügy szakértőinek. Sokat tanulhat belőle a hétköznapi érdeklődő, de a többdiplomás szakorvos is, mivel könnyen olvasható, nyelvezete egyszerű, közérthető, ugyanakkor a szakmaiság magas színvonalát képviseli. A könyv a leggyakoribb betegségek szinte teljes palettáját fogja át. Szerzői között megtaláljuk az egyes orvosi szakterületek legkiemelkedőbb művelőit, akik gyakorló orvosként és elismert tudományos eredményeik alapján is megbecsült képviselői a gyógyító munkának. A betegségek megelőzése és korai felismerése döntő fontosságú az egészség megőrzésében és a gyógyításban. Igaz ugyan, hogy az orvostudomány napról napra új eredményekkel áll elő a betegségek okainak és eredményesebb gyógyításának kutatása területén, a legtöbbet mégis azzal tehetjük, ha odafigyelünk magunkra és egymásra, az árulkodó jelekre. A prevenció az orvosi ismeretek bővülésének és az elmúlt évek technikai fejlesztéseinek köszönhetően még sosem volt annyira aktuális, mint napjainkban. Fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A megelőzés esélyt ad. Esélyt az egészséges, hosszú életre, a gyors regenerálódásra. Emellett azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a betegségek korai felismerésével a súlyosabb, akár életveszélyes állapotok kialakulásának kockázatát lehet csökkenteni. Ezért mondjuk azt, hogy a betegségek korai felismerése az egészségmegőrzés másik legfontosabb kulcsa.

Hivatkozás: https://mersz.hu/berko-betegsegek-megelozese-es-korai-felismerese//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave