MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Berkő Péter (szerk.)

Betegségek megelőzése és korai felismerése


Égési sérülés

A hő által okozott sérülések egy része az alacsony hőmérséklet miatt bekövetkező fagyási sérülés, nagyobb része azonban a magas hőmérséklet által előidézett égési sérülés. Mind a fagyási, mind az égési sérülések súlyosságát illetően három, illetve négy súlyossági fokot különböztetünk meg, mely függ a hőmérséklet alacsony, illetve magas voltától, a behatás idejétől és nem utolsó sorban a sérülést szenvedett egyén általános állapotától és vérkeringési viszonyaitól. A tünetek és következmények a bőrpírtól a teljes végtagelhalásig terjedhetnek. A hőártalom bekövetkezte után fontos az elsősegély alkalmazása. Magas hőmérsékletű ártalomnál (pl. forró vízzel történő sérülés esetén) a végtag folyó csapvízzel történő hűtése – amely az elsődlegesen bekövetkezett sérülésnél jelentős fájdalomcsillapítást jelent – egyúttal megakadályozza a mélyre terjedő hőártalmat. A fizikális hűtésen túlmenően, amennyiben egyértelmű hámelhalás is van, bármely száraz, steril (tiszta, vasalt) fedőkötéssel, beburkolással kell az égett felületet az esetleges fertőzéstől megóvni. Az égési sérülések leggyakrabban háztartási balesetek. Forró víz, forró leves főzése közben a tűzhelyről való levétel után a forró folyadékot tartalmazó edény megbillenése során vagy saját magára, vagy sok esetben, a helyiségben lévő kisgyermekre ömlik a folyadék. Más esetekben éppen hűtési célzattal a földre tett edénybe eshet bele a gyermek és így szenvedi el sérüléseit. Minden egyes égési ártalom után orvoshoz kell menni, különösen a gyermekek, illetve az arc, kéz és nemi szervek tájékának égési sérülése esetén. Az ilyen esetek döntő többsége kórházi kezelést igényel.

Betegségek megelőzése és korai felismerése

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 430 2

DOI: 10.1556/9789634544302

A könyv nagy szakmai jelentőséggel bíró kiadvány, mert egyaránt szól az átlagembernek és az egészségügy szakértőinek. Sokat tanulhat belőle a hétköznapi érdeklődő, de a többdiplomás szakorvos is, mivel könnyen olvasható, nyelvezete egyszerű, közérthető, ugyanakkor a szakmaiság magas színvonalát képviseli. A könyv a leggyakoribb betegségek szinte teljes palettáját fogja át. Szerzői között megtaláljuk az egyes orvosi szakterületek legkiemelkedőbb művelőit, akik gyakorló orvosként és elismert tudományos eredményeik alapján is megbecsült képviselői a gyógyító munkának. A betegségek megelőzése és korai felismerése döntő fontosságú az egészség megőrzésében és a gyógyításban. Igaz ugyan, hogy az orvostudomány napról napra új eredményekkel áll elő a betegségek okainak és eredményesebb gyógyításának kutatása területén, a legtöbbet mégis azzal tehetjük, ha odafigyelünk magunkra és egymásra, az árulkodó jelekre. A prevenció az orvosi ismeretek bővülésének és az elmúlt évek technikai fejlesztéseinek köszönhetően még sosem volt annyira aktuális, mint napjainkban. Fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A megelőzés esélyt ad. Esélyt az egészséges, hosszú életre, a gyors regenerálódásra. Emellett azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a betegségek korai felismerésével a súlyosabb, akár életveszélyes állapotok kialakulásának kockázatát lehet csökkenteni. Ezért mondjuk azt, hogy a betegségek korai felismerése az egészségmegőrzés másik legfontosabb kulcsa.

Hivatkozás: https://mersz.hu/berko-betegsegek-megelozese-es-korai-felismerese//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave