MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Berkő Péter (szerk.)

Betegségek megelőzése és korai felismerése


„Kelj fel és többé ne vétkezz” (János 8,11)

1998 októberében egy esős napon ügyeletben voltam az Országos Baleseti Intézetben. Késő délután hoztak be egy súlyos koponyasérült 12 éves kislányt. Busz mögül lépett ki és egy teherautó ütötte el. Eszméletlen állapotban került be egyik oldali tág pupillával. A CT-vizsgálat komolyabb térszűkítő koponyaűri vérzést nem mutatott, csak agyduzzadást, melyet az oedema okozott. Ahogy a koponyaűri nyomás nő az agyduzzadás miatt, egy idő után bekövetkezik az agyi beékelődés és beáll a légzés- és keringésbénulás, meghal a beteg. 1900 körül az idegsebészet egyik megalapítója az amerikai Harvey Cushing írt először a nagyméretű koponyacsont-elvételről mint nyomáscsökkentő sebészi módszerről. Azóta számtalan cikk készült a kérdésről, tanulmányok (koreai, vietnami háborúban), de érdekes módon nem hoztak egyértelmű eredményt a logikus sebészi megfontolásról. Így a módszer az idegsebészeti irányelvekben, mint ultimum refugium választható megoldásként szerepelt 1998-ban. Főleg a fiatalabb lelkes idegsebészek próbálkoztak a megoldással, ahogy én is korábban, de hamar beláttuk, hogy nem hoz eredményt a látványos és heroikus beavatkozás. A legsúlyosabb koponyasérülteknél ugyanúgy 80% körüli maradt a halálozási arány, mint korábban. Jómagam is átéltem ezeket a sikertelenségeket, így 1998-ra felhagytam a próbálkozásokkal és negativisztikusan álltam a kérdéshez. Így azon az októberi esős késő délutánon szomorúan közöltem a teljesen összetört szülőkkel, hogy nem tudunk mit csinálni a koponyaűri nyomással, gyermekük meg fog halni rövid időn belül. A konzervatív kezelés, a vízelvonás ilyen fokú agyduzzadásnál ugyanis kevés. Érdemes itt megjegyezni, hogy azt is megfigyelték a kutatók, hogy az egyik fő oka a sikertelen műtéteknek az a tény, hogy amikor a kemény agyburok kinyitása megtörténik, az elődomborodó agy felszíni vénáit, majd az artériáit az agyburokszél elszorítja. Így egy a csontelvétel okozta rövid nyomásesés után a vénás elfolyás zavara miatt még jobban elkezd duzzadni az agy.

Betegségek megelőzése és korai felismerése

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 430 2

DOI: 10.1556/9789634544302

A könyv nagy szakmai jelentőséggel bíró kiadvány, mert egyaránt szól az átlagembernek és az egészségügy szakértőinek. Sokat tanulhat belőle a hétköznapi érdeklődő, de a többdiplomás szakorvos is, mivel könnyen olvasható, nyelvezete egyszerű, közérthető, ugyanakkor a szakmaiság magas színvonalát képviseli. A könyv a leggyakoribb betegségek szinte teljes palettáját fogja át. Szerzői között megtaláljuk az egyes orvosi szakterületek legkiemelkedőbb művelőit, akik gyakorló orvosként és elismert tudományos eredményeik alapján is megbecsült képviselői a gyógyító munkának. A betegségek megelőzése és korai felismerése döntő fontosságú az egészség megőrzésében és a gyógyításban. Igaz ugyan, hogy az orvostudomány napról napra új eredményekkel áll elő a betegségek okainak és eredményesebb gyógyításának kutatása területén, a legtöbbet mégis azzal tehetjük, ha odafigyelünk magunkra és egymásra, az árulkodó jelekre. A prevenció az orvosi ismeretek bővülésének és az elmúlt évek technikai fejlesztéseinek köszönhetően még sosem volt annyira aktuális, mint napjainkban. Fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A megelőzés esélyt ad. Esélyt az egészséges, hosszú életre, a gyors regenerálódásra. Emellett azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a betegségek korai felismerésével a súlyosabb, akár életveszélyes állapotok kialakulásának kockázatát lehet csökkenteni. Ezért mondjuk azt, hogy a betegségek korai felismerése az egészségmegőrzés másik legfontosabb kulcsa.

Hivatkozás: https://mersz.hu/berko-betegsegek-megelozese-es-korai-felismerese//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave