MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Kiss Gabriella

A kockázat színháza

Fejezetek a kortárs magyar rendezői színház történetéből


A színészi jelhasználat iróniája

A tökéletesség és a megjobbíthatatlanság programja között azonban olyan nagy a feszültség, hogy a radikális átírás egyedi módon hozza játékba a dramatikus szövegek „ejtésének” olyan hagyományait, mint a commedia dell’arte típusai, a polgári szomorújáték szerepkörei, az operett és a népszínmű viszonyrendszerei vagy a brechti elidegenítés. Annak következtében, hogy egyfelől nagyon látványos távolság választja el a várt és a kapott darabértelmezést, másfelől rendkívül egyszerűen és könnyen kódolhatók a születő színpadi világot mozgató mechanizmusok, a nézői figyelem mind gyakrabban irányul e dramaturgiai elvek színházi reflexiójára. A befogadás irányításának ez a módja jól megfigyelhető azoknál a rendezéseknél, amelyek nemcsak (sőt elsősorban nem) a történet újszerű interpretációjával (egy új „üzenettel”) ostromolják a kialakult nézői elváráshorizontot, hanem egy rendkívül stabil műfaji kódot tesznek dekonstrukció tárgyává.


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 613 9

Ez a könyv a kétezres évek elején meghatározó hazai előadásokkal foglalkozik. Olyan befogadói magatartás körvonalazására vállalkozik, amely tényleges élményként tudja megszólaltatni a közvélemény szerint botrányosnak, undorítónak, illetve unalmasnak tartott, ám a mindmáig meghatározó realista hagyománnyal érdemben és következetesen vitatkozó rendezéseket.

Hivatkozás: https://mersz.hu/kiss-a-kockazat-szinhaza//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave