MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Kiss Gabriella

A kockázat színháza

Fejezetek a kortárs magyar rendezői színház történetéből


„Formakánon kontra koncepció” – Színház a média korában

Kötetünk olyan nézői magatartás körvonalazását tűzte ki célul, amely az elméleti, történeti és módszertani reflexió igényével reagál a kortárs európai és magyar rendezői színház egyik meghatározó tendenciájára. A „közvetlenség visszatérése” (Gumbrecht–Pfeiffer) és az „új érzékiség” (Böhme) színházi applikációja olyan előadáselemzési módszer kidolgozását jelentette, amely textualitás és teatralitás színházteremtő feszültségét a dramatikus szöveg és a színházi szöveg közötti viszony nemcsak hermeneutikai, hanem mediális meghatározottsága felől is tematizálni tudja. Ahogy „a paradoxon kultúrája” kapcsán jeleztük, ezt a célkitűzést mindenekelőtt az legitimálja, hogy az orientációs pontokat képező ÄE, PT és EA egyfajta poszt-gutenbergi kérdéshorizontból definiálják a kulturális (s így színházi) aktivitás szemiotikai és performatív folyamatait. Ily módon – már csak „a megszakítás esztétikáját” definiáló észlelés kreativitásának leírása érdekében is – pontosítanunk kell a nézői tekintet e (nem csak) történeti vonatkozásai kapcsán mondottakat.


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 613 9

Ez a könyv a kétezres évek elején meghatározó hazai előadásokkal foglalkozik. Olyan befogadói magatartás körvonalazására vállalkozik, amely tényleges élményként tudja megszólaltatni a közvélemény szerint botrányosnak, undorítónak, illetve unalmasnak tartott, ám a mindmáig meghatározó realista hagyománnyal érdemben és következetesen vitatkozó rendezéseket.

Hivatkozás: https://mersz.hu/kiss-a-kockazat-szinhaza//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave