Mezősi Gábor

Természeti veszélyek

és hatásaik csökkentése


Mérsékelt övi ciklonok

A mérsékelt övi ciklon a hideg és meleg, eltérő sűrűségű éghajlati légtömegek határán alakul ki (az ún. polárfront mentén). A kialakulási folyamat a légtömegek hullámzásával, a meleg levegő hideg felé történő betüremkedésével kezdődik (ld. metnet). Emiatt a ciklon központi részén a levegő összeáramlása, torlódása, illetve kényszerűségből felfelé áramlása miatt nyomáscsökkenés jelentkezik. Ez az áramlás a mérsékelt övi ciklonokhoz kapcsolódó szelek forrása. A mérsékelt övi ciklonokban – eltérően a trópusiaktól – légköri frontok találhatóak, amelyek közül a hidegfront sebessége nagyobb (40–60 km/h), mint a melegfronté (30–40 km/h), így az utóbbit utolérve a hideg levegő tölti ki a ciklont, emiatt a középső része hideg levegőt hordoz.

Természeti veszélyek

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 625 2

A könyv az egyre nagyobb társadalmi és gazdasági károkat okozó geofizikai, meteorológiai, hidrológiai és biológiai jellegű természeti veszélyekkel foglalkozik. Ezeknek a veszélyeknek a kialakulását, valamint az élő és élettelen környezetben kiváltott hatásukat mutatják be az egyes fejezetek. Az összeállítás szintetizálja a természet- és társadalomföldrajzi megközelítést, és feltárja a káros hatások mérséklésének lehetőségeit, továbbá a globális jelenségek mellett azokra a folyamatokra összpontosítja a figyelmet, amelyek Európában és Nyugat-Ázsiában a legjellemzőbbek.

A szerző amellett érvel, hogy megfelelő ismeretekkel és felkészültséggel a természeti veszélyek szerteágazó, klímaváltozással összefonódó hatásai csökkenthetők. Művében bőségesen támogatja digitálisan elérhető szakmai információkkal az olvasót, hogy ezzel is segítse a természeti veszélyek felismerését és kezelését. A kötet jól használható a témával foglalkozó hallgatók, oktatók, szakemberek, érdeklődők és a döntéselőkészítésben érdekeltek számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/mezosi-termeszeti-veszelyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave