Veres Zoltán

A szolgáltatásmarketing alapkönyve

Bővített kiadás


A szolgáltatástermék folyamatjellege

A szolgáltatások egyik legfontosabb sajátossága az a kettősség, amit az okoz, hogy egyszerre kell eladni a folyamatot és az eredményt. A fizikai termékek piacán ez a jelenség teljesen ismeretlen, mivel a gyártó a gyártási folyamat tárgyiasult eredményét, a készterméket értékesíti a közvetítőnek, esetleg a végfelhasználónak. Ezzel szemben a szolgáltatástermék része a folyamat is, és a konkrét szolgáltatástól függ, hogy az igénybe vevő számára melyiknek van nagyobb jelentősége. A Folyamatmenedzsment című fejezetben látni fogjuk, hogy egyes szolgáltatásokban a folyamat szükségszerű, de nem értéknövelő (pl. egy étteremben), máshol hasznos, esetleg lényegi része a szolgáltatásnak (pl. egyes élvezeti szolgáltatásokban). Az azonban általánosan érvényes, hogy az igénybe vevő elégedettségét a folyamat minősége is meghatározza. A szolgáltatónak tehát úgy kell kezelnie a folyamatot, mint a termék egyik dimenzióját, és a tervezésnél ugyanolyan figyelmet érdemel, mint a szolgáltatás eredménye. Van olyan felfogás is, hogy a szolgáltató mindig a szolgáltatásfolyamatot értékesíti, és az eredmény (azaz az igénybe vevőben kialakuló összkép) ennek a folyamatnak a különböző mozzanataiból jön létre.

A szolgáltatásmarketing alapkönyve

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 641 2

Az élesedő versenynek köszönhetően a szolgáltatótevékenység fókuszában az ügyintézés minősége, biztonsága és gyorsasága, a meglévő és a potenciális ügyfélkapcsolatok elmélyítése áll. A szolgáltatásmarketing előtt álló legnagyobb kihívás, hogy képes-e javítani az ügyfelek vásárlásélményét, és hogy hogyan tud alkalmazkodni az új technológiák által átformált játékszabályokhoz. A kihívásokra a válaszok ebben a könyvben keresendők. Veres Zoltán munkáját nemcsak a marketing- és PR-szakemberek forgathatják haszonnal, de kétségkívül minden olyan szolgáltatószektorban tevékenykedő vállalat, intézmény vezetői és munkatársai is, melyeknek eredményességét döntően meghatározza, hogy milyen kép él róluk a fogyasztók fejében.

Domonkos András

a Lombard Lízing Zrt. alapítója

Az elmúlt évektől kezdődően az ipar 4.0, és azon belül is a digitalizáció gyors fejlődése, alapvető változásokat követel meg a vállalatok menedzselésében és marketingjében. Így van ez a szolgáltatások területén is. Éppen ezért örömmel üdvözlöm, hogy Veres Zoltán az új követelményeknek megfelelően bővítette a 2009-ben írt könyvét. Így ez az új kiadás, megőrizve a korábbi művének erényeit, még a legkényesebb igényeknek is megfelel. Biztos vagyok benne, hogy a könyv mind a szakmában dolgozók, mind az oktatók, hallgatók és a kutatók körében továbbra is alapműnek fog számítani.

Rekettye Gábor

az MTA doktora

Professor Emeritus

Pécsi Tudományegyetem

Hivatkozás: https://mersz.hu/a-szolgaltatasmarketing-alapkonyve-bovitett-kiadas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave