Veres Zoltán

A szolgáltatásmarketing alapkönyve

Bővített kiadás


Feltétel nélküli és speciális garancia

A szolgáltatáspolitikai döntések egyik fontos kérdése a szolgáltatásgarancia típusának meghatározása. Feltétel nélküli garanciát kínáljunk a fogyasztóknak? Vagy inkább a szolgáltatás egy adott jellemzőjére koncentráljunk? Amíg a speciális garanciális ígéretek a magasabb rendű vállalati szolgáltatások körébe tartoznak és speciális szolgáltatásjellemzőkre vonatkoznak (pl. teljesítési határidő), addig a feltétel nélküli garanciális ígéretek a szolgáltatás valamennyi területére. Például futárszolgáltatás esetén a szolgáltatás lényege és a verseny alapja a házhozszállítási idő, ugyanakkor étel-házhozszállításnál a teljesítési időn kívül lényeges szempont az étel minősége is. A feltétel nélküli garancia nem mindig egyszerű választás kérdése, hiszen vannak komplex szolgáltatások vagy túl sok szubjektív elemet tartalmazó szolgáltatások, amelyeknél a garancia nem vállalható a szolgáltatás valamennyi aspektusára. Sok szolgáltató részmegoldásként az „általános garanciát” választja. Például szállodában gyakran látható a következő felirat: „Kedves Vendégünk, ha bármely szolgáltatásunkkal elégedetlen, kérjük, hozza tudomásunkra! Szállodánk az Ön kényelmét szolgálja.” Valójában ez nem garancia, a szolgáltató általában tesz ígéretet a vendég problémáinak megoldására. Ezenkívül a kompenzáció jelentős mértékben különbözhet a két eltérő természetű garancia esetében. A kompenzációs ajánlat magában foglalhatja a teljes vagy részbeni díjvisszafizetést, a kártérítést és a reklamációs eljárás költségeit. Vajon a „gátlástalan” fogyasztók nem fognak visszaélni a garanciában vállalt pénzügyi ellenszolgáltatással? Feltehetően csak kevesen használják ki a helyzetet, és a kínált garancia nagyobb bevételt eredményez, ha versenyképes. A szolgáltató piaci megítélésére jó hatással van, ha a garancia érvényesítésekor a személyzet nem keres kibúvókat a kompenzálásra, hanem „elegánsan” kezeli a szolgáltatás hibát. Így az elégedett fogyasztó elmondja kedvező tapasztalatait másoknak.

A szolgáltatásmarketing alapkönyve

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 641 2

Az élesedő versenynek köszönhetően a szolgáltatótevékenység fókuszában az ügyintézés minősége, biztonsága és gyorsasága, a meglévő és a potenciális ügyfélkapcsolatok elmélyítése áll. A szolgáltatásmarketing előtt álló legnagyobb kihívás, hogy képes-e javítani az ügyfelek vásárlásélményét, és hogy hogyan tud alkalmazkodni az új technológiák által átformált játékszabályokhoz. A kihívásokra a válaszok ebben a könyvben keresendők. Veres Zoltán munkáját nemcsak a marketing- és PR-szakemberek forgathatják haszonnal, de kétségkívül minden olyan szolgáltatószektorban tevékenykedő vállalat, intézmény vezetői és munkatársai is, melyeknek eredményességét döntően meghatározza, hogy milyen kép él róluk a fogyasztók fejében.

Domonkos András

a Lombard Lízing Zrt. alapítója

Az elmúlt évektől kezdődően az ipar 4.0, és azon belül is a digitalizáció gyors fejlődése, alapvető változásokat követel meg a vállalatok menedzselésében és marketingjében. Így van ez a szolgáltatások területén is. Éppen ezért örömmel üdvözlöm, hogy Veres Zoltán az új követelményeknek megfelelően bővítette a 2009-ben írt könyvét. Így ez az új kiadás, megőrizve a korábbi művének erényeit, még a legkényesebb igényeknek is megfelel. Biztos vagyok benne, hogy a könyv mind a szakmában dolgozók, mind az oktatók, hallgatók és a kutatók körében továbbra is alapműnek fog számítani.

Rekettye Gábor

az MTA doktora

Professor Emeritus

Pécsi Tudományegyetem

Hivatkozás: https://mersz.hu/a-szolgaltatasmarketing-alapkonyve-bovitett-kiadas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave