MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gerőcs László

A húrnégyszögek meghódítása


BEVEZETŐ

Középiskolai matematikatanár körökben közismert tény, hogy a kétszintű érettségi bevezetése óta a matematika tárgy tanításán belül az elemi geometriára fordítható idő sajnos meglehetősen szűkös. Az érettségi követelményrendszer (akár közép-, akár emelt szinten) lényegesen kevesebbet kíván elemi geometriából a jelöltektől, mint a 2005 előtti években, évtizedekben. Túl a témakör szépségén, már csak azért is sajnálatos mindez, mert – tapasztalatból tudható – többek között ez az a területe a matematikának, amely leginkább alkalmas a kreativitás, a tér- és síkbeli tájékozódás fejlesztésére. Ez az a terület, amely a legkevésbé algoritmizálható, s így a gondolkodás fejlesztésére, fegyelmezettségére tett hatása óriási.


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 421 0

DOI: 10.1556/9789634544210

Sem a magyar, sem a külföldi szakirodalomban nem jelent meg a Gerőcs Lászlóéhoz hasonló átfogó és részletes feldolgozás az elemi geometria izgalmas és hasznos területéről, a kerületi és középponti szögek, valamint a húrnégyszögek témaköréről. A húrnégyszögek világa a geometria izgalmas és szép szelete – nemcsak azért, mert segítségével sok mindent megtudhatunk, megérthetünk a háromszögek, sokszögek tulajdonságairól, de azért is, mert az elemi geometria e területe is kifejezetten alkalmas a fantázia és a kreativitás fejlesztésére. Gerőcs László könyve azért is egyedülálló, mert jóval túlmutat a téma szakszerű magyarázatán: a bevezetőben hasznos és tanulságos elméleti kérdések (definíciók, tételek, érdekességek) vizsgálatával visz el bennünk a legfontosabb elméleti tudnivalókhoz. Mindezt 88 feladat követi, és természetesen e feladatok minden részletre kiterjedő, alapos kidolgozása sem marad el. A 106 ábrát tartalmazó könyv az emelt szintű tanterv szerint tanuló középiskolásoknak ugyanolyan értékes tudást nyújt, mint a matematikaversenyre készülő diákoknak, de ugyanilyen hasznos lehet középiskolai matematikatanárok, egyetemi hallgatók és oktatók számára is. E kötet a szerző „Azok a csodálatos húrnégyszögek” c. könyvének bővített kiadása.

Hivatkozás: https://mersz.hu/gerocs-a-hurnegyszogek-meghoditasa//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave