MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Csányi Vilmos

Evolúciós rendszerek


A molekuláris rendszert jellemző információparaméterek

A különböző energetikai megfontolások – gondolok itt elsősorban a Prigogine-iskola által kifejlesztett modellekre – pontosan megadják a földi evolúciós rendszer és általában az evolúcióra képes rendszerek energetikai határfeltételeit. Ha evolúciós rendszer egyáltalán létrejön ilyen rendszerparaméterek mellett, működőképes. Sajnos, mint ezt már említettük, ezek a modellek nem adnak felvilágosítást arról, hogy az evolúciós rendszer kialakulása valóban szükségszerű-e, vagy csak nagyon speciális körülmények között kialakuló jelenség. Milyen az evolúciós változások iránya az energetikai állapotokra vonatkozó jóslásokon kívül? Végül nyitva maradt a legfontosabb kérdés, hogy milyen természetű lesz az evolúció során előreláthatóan létrejövő komplex rendszer organizációja. Ezeknek a kérdéseknek, ha nem is a végleges eldöntésében, de bizonyos körülhatárolásában tettünk néhány lépést a reakcióparaméterek vizsgálata során. Kitűnt, hogy az evolúció során keletkező egyre komplexebb rendszerben határozott tendencia van az autokatalitikus folyamatok felülkerekedésére és az egész rendszernek mint funkcionális egységnek a megszerveződésére. További előrehaladás várható, ha az evolúciós rendszer fokozódó komplexitásának információs paramétereit vetjük vizsgálat alá.

Evolúciós rendszerek

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 833 0

Csányi Vilmos könyve a rendszerelmélet és a biológia jelentős eseményeinek összefoglalása. Egységes elméleti keretbe foglalja az élővilág jelenségeit az élet keletkezéséről a testek és szervezetek kifejlődésén keresztül az ember megjelenéséig. Az elmélet alapja az a feltételezés, hogy a különböző evolúciós jelenségek „replikatív komponens rendszerek” tulajdonságaira vezethetők vissza. A sejtek, a molekulák és a szervezetek replikációját illetően semmiféle kétség nem merül fel, a tárgyak és az ideák replikatív keletkezésére pedig a szerző számos bizonyítékkal szolgál.

Hivatkozás: https://mersz.hu/csanyi-evolucios-rendszerek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave