MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Csányi Vilmos

Evolúciós rendszerek


Rendszer, komponensek, Identitás

Az első kérdés, ami felvetődik, az, hogy az élőlények és az emberi társadalom együttvéve tekinthetők-e valamilyen szempontból egységnek, és ez az egység rendszer-e? Kezdjük először a kevésbé vitatható tényekkel. Kétségtelenül felismerhetjük a bioszociális entitáshoz tartozó szubentitásokat, a komponenseket. Ilyenek az organizmusok: az emberek, az állatok, növények, a mikrobák, valamint az ember által készített tárgyak. Kétségtelen az is, hogy ezek a komponensek kölcsönhatásban vannak egymással. A biológia számtalan ága foglalkozik az organizmusok közötti kölcsönhatásokkal, ezekre itt nem szükséges kitérnünk. Az ember maga is organizmus, más biológiai természetű komponensekkel való kölcsönhatások – pl. táplálkozás, emésztés, légzés, azaz a növények által kibocsátott oxigén fogyasztása – nélkül életképtelen. A tárgyak és az ember közötti kapcsolatok is nyilvánvalóak, sőt az ember által előállított tárgyak és az egyéb organizmusok közötti összefüggések is egyre kifejezettebbek a mezőgazdaság, a környezetszennyezés és környezetvédelem folyamataiban. Kimutathatók olyan nagy, az egész bioszférára kiterjedő energia- és anyagforgalmi körfolyamatok, amelyeknek alapján a bioszférát és az emberi társadalmat a kölcsönhatások szerveződése alapján egységnek vehetjük.

Evolúciós rendszerek

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 833 0

Csányi Vilmos könyve a rendszerelmélet és a biológia jelentős eseményeinek összefoglalása. Egységes elméleti keretbe foglalja az élővilág jelenségeit az élet keletkezéséről a testek és szervezetek kifejlődésén keresztül az ember megjelenéséig. Az elmélet alapja az a feltételezés, hogy a különböző evolúciós jelenségek „replikatív komponens rendszerek” tulajdonságaira vezethetők vissza. A sejtek, a molekulák és a szervezetek replikációját illetően semmiféle kétség nem merül fel, a tárgyak és az ideák replikatív keletkezésére pedig a szerző számos bizonyítékkal szolgál.

Hivatkozás: https://mersz.hu/csanyi-evolucios-rendszerek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave