MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Csányi Vilmos

Evolúciós rendszerek


Érzékeny periódusok

Az állati magatartás ontogenezisének lényeges jellemzője a különböző érzékeny periódusok fellépése (Eibl-Eibesfeldt 1970). Ezek magyarázatával tulajdonképpen adós a pszichológia és az etológia. A replikatívmemória-modell egyik természetes következménye az érzékeny periódusok kialakulása, minden külön feltételezés nélkül. A neurális evolúció indulásakor keletkező koncepciók elszaporodása nyilvánvalóan kedvezőbb körülmények között megy végbe, mint a későbbi életszakaszokban keletkezetteké. A korai koncepciók tehát sokkal mélyebben fogják az állat vagy ember magatartását befolyásolni, mint a későbbiek. Ez a feltevés teljesen megegyezik a köznapi tapasztalattal. A korai fázisok után az agy „memóriatere” már jócskán be van telepítve különböző koncepciókomponensekkel, tehát egy-egy új koncepció elszaporítása már nemcsak a kialakulását közvetlenül befolyásoló tényezőktől (drive, reinforcement stb.) függ, hanem a meglévő „koncepcióökológiai” körülményektől is.

Evolúciós rendszerek

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 833 0

Csányi Vilmos könyve a rendszerelmélet és a biológia jelentős eseményeinek összefoglalása. Egységes elméleti keretbe foglalja az élővilág jelenségeit az élet keletkezéséről a testek és szervezetek kifejlődésén keresztül az ember megjelenéséig. Az elmélet alapja az a feltételezés, hogy a különböző evolúciós jelenségek „replikatív komponens rendszerek” tulajdonságaira vezethetők vissza. A sejtek, a molekulák és a szervezetek replikációját illetően semmiféle kétség nem merül fel, a tárgyak és az ideák replikatív keletkezésére pedig a szerző számos bizonyítékkal szolgál.

Hivatkozás: https://mersz.hu/csanyi-evolucios-rendszerek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave