MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Tőzsér János

Metafizika


Az elmélet nehézsége

Az osztálynominalizmussal szemben a legkomolyabb (sokak szerint végzetes) ellenvetés a következő. Az elmélet szerint egy meghatározott tulajdonsággal rendelkezni nem más, mint egy meghatározott osztály vagy halmaz elemének lenni. Mármost definíció szerint két vagy több osztály vagy halmaz akkor azonosak egymással, ha pontosan ugyanazokkal az elemekkel rendelkeznek. A probléma a következő ponton bukkan fel. Vegyük ama két tulajdonságot, hogy „szívvel rendelkező” és „vesével rendelkező”. E két tulajdonság koextenzív, azaz e két tulajdonságnak ugyanaz a terjedelme (extenziója). Történetesen ugyanazok a partikulárék rendelkeznek szívvel, mint amelyek vesével rendelkeznek, és ugyanazok a partikulárék rendelkeznek vesével, mint amelyek szívvel rendelkeznek. Következésképpen: a szívvel rendelkező partikulárék osztálya és a vesével rendelkező partikulárék osztálya ugyanazokkal az elemekkel rendelkezik; mivel pedig az osztályok nem mások, mint elemeik együttesei, ezért a szívvel rendelkező partikulárék osztálya és a vesével rendelkező partikulárék osztálya azonos. Csakhogy a „szívvel rendelkezés” és „vesével rendelkezés” különböző tulajdonságok, az osztálynominalista azonban mégis egyetlen osztállyal azonosítja őket. Ez azt mutatja, hogy a tulajdonságokat nem lehet osztályokkal azonosítani.

Metafizika

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 816 3

Az, hogy vajon minden mindennel összefügg-e, a metafizika fogós kérdései közé tartozik. De akármi is legyen a válasz erre a kérdésre általában a létezőkre nézve, az biztos, hogy a metafizikai elméletekben minden mindennel összefügg. Bárhol próbálunk bejárást keresni a metafizikai problémák szövevényes világába, mindig úgy érezzük, először más és más problémák szorulnak tisztázásra. Tőzsér János könyve olyan bevezetést nyújt a metafizikába, amely ezzel a nehézséggel a lehető legsikeresebben birkózik meg. A szerző rendkívül alaposan végiggondolta, hogyan érdemes sorba rendezni az általa tárgyalt témaköröket, és a tőle megszokott kíméletlen pontossággal vezeti végig az olvasót a tulajdonságok, események, modalitás, szubsztancia, időbeni azonosság és a mentális okság különböző elméletein.

Tőzsér nagyon világosan, pontosan és rendkívül élvezetesen ír. Ha valaki tudni szeretné, hogy a mai filozófusok mit gondolnak azokról a nagy metafizikai kérdésekről, melyek Arisztotelészt, Aquinói Szent Tamást, Descartes-ot és másokat foglalkoztatták, akkor ebből a könyvből megtudhatja. A filozófia nem megtanulásra váró, jól megalapozott igazságok gyűjteménye, hanem rivális álláspontoké, mellettük és ellenük szóló érveké, s Tőzsér ilyennek is ábrázolja. Képet ad arról, hogy mit is jelent ma filozofálni. Elsőrangú tankönyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/tozser-metafizika//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave