Főzy István

Ablak a múltra

Betekintés az őslénytanba


Előszó

Kölyök voltam, még általános iskolás, majd gimnazista, amikor már eljártam a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Bocskai úti stúdiójában hetente tartott Ásványbarát Szakkör rendezvényeire. A szakkört Balázs Endre, a MOL fiatal geológusa vezette nagy szeretettel és érezhető lelkesedéssel. Egyedül voltam fiatal a sok felnőtt között. Amolyan klubként működtünk: az emberek összejöttek, megmutatták egymásnak az új szerzeményeiket, az ásványokat, amiket maguk gyűjtöttek, esetleg vásároltak. Beszélgettek, csereberéltek. Abban az időben még működött néhány bányánk, így például Gyöngyösoroszi, és a bányászoktól időnként lehetett venni is egy-egy szép darabot. De vásárlásra csak kevesen vetemedtek, az emberek inkább maguk gyűjtöttek a meddőhányókon, ahová naponta érkezett a friss anyag.

Ablak a múltra

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 826 3

Jelen kötet betekintést kínál az őslénytan (paleontológia) tudományába. Személyes és közérthető stílusban szól a kövületek valós természetéről, keletkezésük módjáról és jelentőségükről. Ismerteti a föld- és az élettörténet néhány kiemelten fontos eseményét, ilyen módon betekintést kínál a több mint négymilliárd éves élet történetébe. Külön fejezetek foglalkoznak a világ nevezetes ősmaradvány-lelőhelyeivel, a Kárpát-medence kövületeivel, a dinoszauruszokkal és a tömeges fajkihalások okaival.

Ajánljuk a könyvet a földtörténet első olyan élőlényeinek, akik képesek elgondolkodni saját múltjukon, és ráadásul magyarul is értenek; ajánljuk a diákoknak és azoknak, akik valaha diákok voltak. Mindenkinek, akit érdekel a természet és az élet története. Azoknak, akik kíváncsiak a múltra, és szeretnének bepillantani a jövőbe is.

A szerző geológus és paleontológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tárának munkatársa. Szűkebb szakterülete a jura és kréta ammoniteszek kutatása.

Hivatkozás: https://mersz.hu/fozy-ablak-a-multra//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave