Főzy István

Ablak a múltra

Betekintés az őslénytanba


Az ősmaradványok környezetjelző szerepe

Minden növénynek és állatnak megvan a maga sajátos környezeti igénye. Vannak, amelyek „sok mindent kibírnak”, vagy talán csak elviselnek, és vannak olyanok is, amelyek nehezen, vagy egyáltalán nem tűrik a környezeti változásokat. Akinek kertje van, az pontosan tudja, hogy mit érdemes napra, mit félárnyékba, és mit az árnyékba ültetni. A tengeri állatok között is van olyan, amelyik csak a part közelében él, ott, ahová még kicsapnak a hullámok, van, amelyik a sekély, de még átvilágított zónában otthonos, és van, amelyik a selfeken vagy éppen a partoktól távol, a mély, sötét vizekben lakik. Vannak melegkedvelő fajok, és vannak, amelyek a hideg vizekben, vagy éppen az óceáni „fekete füstölők” több száz fokos vizeiben élnek. Sok tengeri állat nagyon kényes a sótartalom változására.

Ablak a múltra

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 826 3

Jelen kötet betekintést kínál az őslénytan (paleontológia) tudományába. Személyes és közérthető stílusban szól a kövületek valós természetéről, keletkezésük módjáról és jelentőségükről. Ismerteti a föld- és az élettörténet néhány kiemelten fontos eseményét, ilyen módon betekintést kínál a több mint négymilliárd éves élet történetébe. Külön fejezetek foglalkoznak a világ nevezetes ősmaradvány-lelőhelyeivel, a Kárpát-medence kövületeivel, a dinoszauruszokkal és a tömeges fajkihalások okaival.

Ajánljuk a könyvet a földtörténet első olyan élőlényeinek, akik képesek elgondolkodni saját múltjukon, és ráadásul magyarul is értenek; ajánljuk a diákoknak és azoknak, akik valaha diákok voltak. Mindenkinek, akit érdekel a természet és az élet története. Azoknak, akik kíváncsiak a múltra, és szeretnének bepillantani a jövőbe is.

A szerző geológus és paleontológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tárának munkatársa. Szűkebb szakterülete a jura és kréta ammoniteszek kutatása.

Hivatkozás: https://mersz.hu/fozy-ablak-a-multra//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave