Főzy István

Ablak a múltra

Betekintés az őslénytanba


Mit hoz a jövő?

Szerencsére pontosan senki nem tudja. Alighanem ez jól is van így. De geológusként és paleontológusként természeten tehetünk néhány megállapítást. Géczy Barnabás népszerű zsebkönyve, Az eltűnt élet nyomában ugyan több mint 40 éve, 1979-ben (Géczy Barnabás, 1979) jelent meg, de lényeges gondolatait tekintve mit sem vesztett aktualitásából. A professzor ebben a munkájában kimondja, hogy a két szállóige: „a jelen a múlt kulcsa”, valamint „a múltból érthető meg a jelen”, csak együtt igaz.

Ablak a múltra

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 826 3

Jelen kötet betekintést kínál az őslénytan (paleontológia) tudományába. Személyes és közérthető stílusban szól a kövületek valós természetéről, keletkezésük módjáról és jelentőségükről. Ismerteti a föld- és az élettörténet néhány kiemelten fontos eseményét, ilyen módon betekintést kínál a több mint négymilliárd éves élet történetébe. Külön fejezetek foglalkoznak a világ nevezetes ősmaradvány-lelőhelyeivel, a Kárpát-medence kövületeivel, a dinoszauruszokkal és a tömeges fajkihalások okaival.

Ajánljuk a könyvet a földtörténet első olyan élőlényeinek, akik képesek elgondolkodni saját múltjukon, és ráadásul magyarul is értenek; ajánljuk a diákoknak és azoknak, akik valaha diákok voltak. Mindenkinek, akit érdekel a természet és az élet története. Azoknak, akik kíváncsiak a múltra, és szeretnének bepillantani a jövőbe is.

A szerző geológus és paleontológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tárának munkatársa. Szűkebb szakterülete a jura és kréta ammoniteszek kutatása.

Hivatkozás: https://mersz.hu/fozy-ablak-a-multra//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave