MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gintli Tibor (szerk.)

Magyar irodalom


Az irodalmi szövegek tárolásának megváltozása

A változás legfontosabb mozzanata a megőrzésben az internetes adattárolás megjelenése és a hozzá kapcsolódó olvasói magatartások elterjedése volt. A medialitás átalakulásának folyamata ma is hevesen zajlik, várható, hogy új technikai eszközök térhódítása az internetes szövegfogyasztás korai módjaival szemben is rövidesen komoly alternatívákat fog állítani. A szövegek internetes őrzésének egyik mintája a klasszikus könyvtár. Az elmúlt években a könyvtárszerű internetes adatbázisok gyors kiépülésének lehettünk tanúi, amelyekről ingyenesen vagy viszonylag olcsón lehet régen kiadott és új szövegeket letölteni. Emellett a szétszórtabb, nehezebben áttekinthető rendszerek, a személyes oldalak sokasága is letölthető szövegek sokaságát kínálja. A válogatás funkciója, ami a hagyományos gyűjtemények összeállításában mindig fontos szerepet játszott, az internetes megőrzés nagy területein egyre kevésbé érvényesül, illetve az olvasói kompetenciák közé kerül át. A szabad forrású internetes szövegtároláshoz a szövegtovábbítás rendkívül egyszerű és gyakorlatilag ingyenes módja társul, ami további előnyöket biztosít e forma számára. Mindemellett megjegyzendő, hogy az interneten a szövegromlás mértéke jelentősen magasabb lehet, mint a hagyományos könyvtárakban, a szövegek azonban a redundáns háttérszervereken számtalan másolatban megtalálhatóak, így eltűnésük gyakorlatilag kizárt. Mindennek ellenére az internet nem képes teljesen leváltani a klasszikus gyűjteményeket, funkcióik a megőrzésben, a terjesztésben és a kutatásban megmaradnak.

Magyar irodalom

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2015

Nyomtatott megjelenés éve: 2010

ISBN: 978 963 058 949 9

Szerb Antal óta nem jelent meg ilyen alapos, összefoglaló munka a magyar irodalomról. A kötet első írásos emlékeinktől kezdve egészen a kortárs írók munkásságáig végigköveti irodalmi kultúránk folyamatos változásait, s az egyes korszakokat és irányzatokat a legismertebb művészek munkáin keresztül mutatja be. Bár a Magyar irodalom több szerző közös műve, a kötet nem egymástól különálló tanulmányok laza füzére, hanem összefüggő, közérthetően és szakszerűen megírt narrációval vezeti végig az olvasót az irodalom történetén, átfogó képet nyújtva arról, hogyan alakult, formálódott az, amit ma úgy nevezünk: magyar irodalom.

A könyv az Akadémiai kézikönyvek sorozat legújabb tagja; e sorozat célja, hogy magas szakmai színvonalon megírt, ugyanakkor olvasmányos kötetekben foglalja össze egy-egy tudományág eredményeit. Az Akadémiai Kiadó főleg 14-25 éves diákoknak szánja ezeket a könyveket, amelyek hasznos segítséget jelentenek az érettségire vagy vizsgákra készülők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/gintli-magyar-irodalom//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave