Sakk? Patt!
Falus András
Sakk? Patt!
Stratégiai játszmák az immunitásban
Akadémiai Kiadó
ISBN: 978 963 454 577 4
Online megjelenés éve: 2020
Sorozat: Betekintés
ISSN 2732-1231

A szerző rendkívül színes, érzékletes hasonlatokkal és példákkal teszi közérthetővé az immunrendszer működését. Egyebek mellett segít megérteni a védőoltások fontosságát, a genetikai örökségünk jelentőségét, a rákos sejtek burjánzásának folyamatát, és részletesen kitér napjaink mindenkit foglalkoztató problémájára, a koronavírusra is. A mostanában oly sokszor elhangzó nyájimmunitás, citokinvihar és egyéb, COVID–19-el kapcsolatos fogalmakat szemléletes módon mutatja be. Végezetül pedig bepillantást nyerhetünk a rohamosan fejlődő bioinformatikába, amely a kutatás szempontjából megkerülhetetlen tudományággá vált.

Mindenkinek ajánljuk, aki egy kicsit részletesebben érdeklődik a saját szervezetében zajló folyamatok iránt, és aki a „száraz” tudományos leírás helyett élvezetes stílusban, szellemesen megírt, rövid epizódokon keresztül szeretne közelebb kerülni az immunológiához.

Falus András immunológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének egykori vezetője. Az immunológia, a genomika és a bioinformatika nemzetközi hírű tudósa, tankönyvek, tudományos publikációk, rangos magyar és külföldi szakfolyóiratcikkek szerzője.