Hargittai István

Ambíció és kíváncsiság, avagy mi hajtja a tudományos felfedezőket?Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 456 2

DOI: 10.1556/9789634544562

Hargittai István akadémikus, kutatóprofesszor, a nagy közönségsikert aratott Teller című könyv szerzője, ebben a kötetben tizenöt – többségében a 20. század második felében született – jelentős felfedezés létrejöttének körülményeit elemzi. A szerző tizenhárom esetben személyes kapcsolatban állt a felfedezőkkel, akik mind magas rangú tudósok, többen közülük Nobel-díjasok. Mindegyikükben megvolt a kellő ambíció és a kíváncsiság, azonban felfedezéseiket egyéb tulajdonságaik a befolyásolták. A kettős spirál társfelfedezője, James Watson sikerorientált volt, de a szerkezetkutatás lehetőségeire vonatkozó tájékozatlansága is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kezdeményezze a DNS szerkezetének meghatározását. Gertrude Elion – akinek családtagjai olyan betegségekben haltak meg, melyek nem sokkal később gyógyíthatók lettek – egész pályáját a gyógyszerkutatásnak szentelte. Sherwood Rowland szinte véletlenül ismerte fel annak a veszélyét, hogy bizonyos vegyületek tönkreteszik a földi életet védő ózonréteget. Vonakodva bár, de a környezet megmentésének egyik legeredményesebb szószólója lett. Az ilyen és a hasonló példák emberközelségbe hozzák a tudományos felfedezéseket és a felfedezőket. Rajtuk keresztül az olvasó szórakoztató módon tájékozódhat olyan felfedezésekről, amelyek modern életünk mindennapjait is befolyásolják.

Hivatkozás: https://mersz.hu/hargittai-ambicio-es-kivancsisag-avagy-mi-hajtja-a-tudomanyos-felfedezoket//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero
Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave