Szolgáltatási menedzsment
Jellemzők | A szolgáltatásokban bekövetkezett változások | A feldolgozásban/gyártásban bekövetkezett változások |
---|---|---|
Az előállítás tulajdonságai | ||
Technológia és géppark | Magas termelési eszközszint az új IT esetében; a szolgáltatások technológiaintenzívek. | Az IT használata hasonló, mint a szolgáltatások esetében, nem léteznek megkülönböztethető technológiák. |
Munkaerő | Több technikai munka. A fehérgallérosok számának csökkentése és outsourcing alkalmazása. | Tudásintenzív termelékenység: magasabb képességek, hosszú távon a fehérgalléros munkaerő növekedése; bizonyos létszámcsökkentés és outsourcingolás. |
A termelés jellemzői | A munkafeladatok és a szakemberek standardizálása új technológiákkal. | A munka szervezésének új formája (pl. mobilmunka); az eladók és az első vonalban álló alkalmazottak felelőssége nagyobb. |
A munkafolyamat megszervezése | Mérethatékonyság: „iparosodott” termelés a szolgáltatásokon belül. | Növekvő flexibilitás; tartalékok csökkentése a „just-in-time” módszerrel. |
Az iparág összetétele | A nagy szolgáltató vállalatok kiemelkedése, beleértve a globális szolgáltató vállalatokat. | „Homorú vállalatok”, a belső szakmabeliekre koncentrál, mellőzve más tevékenységeket. A tevékenységek globalizálódása. |
A termékek jellemzői | ||
A termékek természete | Sok új szolgáltatás beépül a termékbe. | A termékek életciklusa lerövidül (nagyobb választéktartalék formájában, rövidebb ideig). |
A termékek sajátosságai | Standardizált termékek bevezetése egyre több szolgáltatás esetében. | Flexibilis termelékenység engedélyezi a nagyrészt standardizált termékeknek „tömeges használatát”. |
Intellektuális jellegzetességek | Copyright használata (szoftver esetében), a szolgáltatások beépülnek a szabadalmazott javakba. | Több szoftver-intenzív termék, ezek védelme egyre nehezebb. |
A fogyasztás jellemzői | ||
A termékek szállítása | Szállításra az új médiát használja (az internet használata, főleg információs szolgáltatások) | Az új IT használata révén közelebbi kapcsolat alakul ki a termelés, a tervezés és a marketing munka között. |
A fogyasztó szerepe |
Az IT-rendszeren keresztül a fogyasztók beleszólhatnak a folyamatba. | A felhasználók befolyásolhatják a tervezést és a K+F nagyságát. Növekedik az igény a marketing iránt. |
A használat lebonyolítása | Az új médiakommunikáció használata; a termelést és a fogyasztást területileg különválasztja. | Az eszközök lízingje, bizonyos kínálók „szolgáltatáscsomagokat” igényelnek az egyszerű termékek helyett. |
A piacok jellemzői | ||
A piacok megszervezése | A szolgáltatások privatizálása. Globális verseny a protekcionista szolgáltatói ágazatban. | A feldolgozó vállalatok házon belüli szolgáltatásokat értékesítenek. Az állami feldolgozó vállalatok privatizálódnak. |
Szabályozás |
Új szabályok a szolgáltatások kereskedelmében, beszerzésében stb. (Európai Unió, WTO). | A környezettel kapcsolatos szabályozások növekednek. Fontosak a standardok. |
Marketing | Hatékonyabb marketingorientáció a termékek bemutatására. | Nagyobb piacorientáltság és a fogyasztói szolgáltatói tevékenység támogatása. |
Tartalomjegyzék
- SZOLGÁLTATÁSI MENEDZSMENT
- Impresszum
- Előszó
- I. fejezet. A szolgáltatások formái, csoportjai, sajátosságai
- II. fejezet. Szolgáltatási trendek, fejlődési irányok
- III. fejezet. A szolgáltatások és a piac
- 1. A szolgáltatási piacok értelmezése
- 2. A szolgáltatások piaci koncentrációja, a koncentráció mértéke és a vállalati magatartás
- 3. A szolgáltatási piactipizálás sajátosságai, a szolgáltatások kvázi-piaca
- 4. Globális és lokális szolgáltatási monopolpiacok
- 5. A nem-piaci szolgáltatások jellemzői
- 6. Az üzleti és a hálózati szolgáltatások szabályozásának piaci hatásai
- IV. fejezet. A verseny és a szolgáltatások
- 1. A gazdasági verseny paradoxona
- 2. A gazdasági verseny területei, eszközei, sajátosságai a szolgáltató szektorban
- 3. A verseny és a környezetvédelem viszonya, kapcsolódási pontjai, kölcsönhatások
- 4. A versenyszabályozás fejlödése, versenyszabályozási modellek
- 5. Az Európai Unió versenypolitikája a szolgáltatások szemszögéböl
- 6. A versenyszabályozás magyar gyakorlata
- V. fejezet. Fogyasztói és szakmai érdekvédelem
- VI. fejezet. Üzleti szolgáltatások
- 1. Az üzleti szolgáltatások gazdasági növekedést fokozó hatása
- 2. Információszolgáltatások és formák
- 3. A tanácsadási szolgáltatások igénybevételének motivációi
- Üzleti, gazdasági tanácsadás
- Tanácsadási követelmények
- A tanácsadási szolgáltatás igénybevételi motivációi
- Tanácsadó típusok
- Tanácsadó vállalati szervezet
- Tanácsadói követelmények
- Tanácsadói tulajdonságok, jellemzők
- A tanácsadás etikai normái
- Coaching – üzleti/vezetési tanácsadás
- Mediációs szolgáltatások
- Üzleti, gazdasági tanácsadás
- 4. Egyéb üzleti szolgáltatások
- 1. Az üzleti szolgáltatások gazdasági növekedést fokozó hatása
- VII. fejezet. A franchise − vállalkozási formák
- VIII. fejezet. Szolgáltatásmarketing
- IX. fejezet. Public Relations
- Felhasznált irodalom
- Függelék
Kiadó: Akadémiai Kiadó
Online megjelenés éve: 2017
ISBN: 978 963 454 161 5
Hivatkozás: https://mersz.hu/papp-szolgaltatasi-menedzsment//
BibTeXEndNoteMendeleyZotero