M
eRSZ
Előfizetés
Belépés
Maradjon belépve
Belépés
Elfelejtett jelszó
Regisztráció
Belépés eduID azonosítóval
Papp Ilona (szerk.): SZÁLLODA- ÉS VENDÉGLÁTÁSMENEDZSMENT
›
IV. fejezet. A szálloda üzemeltetése
›
5. Kockázatkezelés („Risk management”)
›
Munkavédelem
MeRSZ online okoskönyvtár
Több száz tankönyv és szakkönyv egy helyen
Online. Bárhol. Bármikor.
Papp Ilona (szerk.)
Szálloda- és vendéglátásmenedzsment
Olvasás
Tartalomjegyzék
- Tartalomjegyzék nem jeleníthető meg. -
SZÁLLODA- ÉS VENDÉGLÁTÁSMENEDZSMENT
Impresszum
I. fejezet. Betekintés a nemzetközi és a hazai szállodaiparba
Bevezetés
1. A szállodaipar piaca
1.1. A magyar szállodaipar kialakulása
1.2. A szállodaláncok kialakulása és működése
1.3. A szállodaláncok fejlődése a globalizálódó világban a XXI. század elején
1.4. A hotelszektor várható átalakulása a következő évtizedben
1.5. Jövőkép, trendek, kihívások; új szállodaipari modellek
Új szállodaipari modellek
1.6. Szállodaipar, az „emberek ipara”
2. Hazai és nemzetközi szállodapiaci trendek
2.1. Hazai szállodapiac keresleti trendjei
Szállodai kapacitás
Szállodák regionális megoszlása
Szállodai szobaár-bevételek
Szállodai vendégforgalom
Szállodai kapacitáskihasználtság
Szállodai vendégek jellemzői
2.2. Szállodaipart befolyásoló hazai és nemzetközi hatások
Demográfiai hatások
Egészségtudatosság
Utazási tapasztalat
E-turizmus
Hivatásturizmus − MICE
Diszkont légitársaságok hatása
Környezettudatosság keresleti és kínálati oldalon
II. fejezet. A szálloda mint termék
Bevezetés
1. A szálloda fogalma
2. A szállodák gazdasági jelentősége
A turisztikai infrastruktúra része
Gazdasági jelentősége
Multiplikátor hatás
Foglalkoztatásban való szerepe
Társadalmi, szociális szerepe
3. A szálloda típusai és jellemzői
A hotel fekvése szerint
A közlekedéshez való kapcsolata szerint
A szolgáltatások köre szerint
Építészeti szempontból
Minőség, kategória szerint
Az elérni kívánt vendégkör szerint
Az üzemelés időtartama szerint
Az üzemeltetés jellege szerint
4. A szálloda alaptevékenységei és kiegészítő szolgáltatásai, működésének tárgyi feltételei
Kiegészítő szolgáltatások
A szálloda működésének tárgyi feltételei
Szállodai szobatípusok
Szállodai szobák mérete
A szállodák „kiegészítő” funkciójú egységei
5. Szállodák kategorizálása, tevékenységük szabályozása
Szállodák osztályba sorolása Magyarországon
A szállodai kategorizálás nemzetközi és Európai Uniós gyakorlata
6. A szállodaláncok főbb speciális jellemzői
Szállodai márkanév
Szállodaláncok filozófiája
A szállodaláncok és az önálló szállodák előnyei, hátrányai
A szállodaláncok előnyei
A szállodaláncok hátrányai
Az önálló szállodák előnyei
Az önálló szállodák hátrányai
1. sz. melléklet
2. sz. melléklet
III. fejezet. Menedzsment és vezetés a szálloda- és vendéglátóiparban
Bevezetés
1. Az elmúlt évtizedek új vezetési koncepcióinak, elméleteinek kritikai értékelése
Mit jelent a professzionális, üzletszerű menedzsment? Milyen egy profi vezető?
2. Sikertényezők a szállodai és vendéglátó üzletben
Hatékonyság és termelékenység
A külső és a vállalaton belüli kapcsolatok
Minőség
Innováció, kreativitás
Gyorsaság, ügyesség, kitartás
A vezetői típusok, stílusok, módszerek
Az időpazarlók csoportja
A meghátrálók csoportja
A túl aktívak csoportja
Eredményt, teljesítményt nyújtók csoportja
3. A Balanced ScoreCard (BSC) alkalmazása a szállodaiparban
A Balanced Scorecard rendszer alkalmazása a szállodai gyakorlatban
Pénzügyi dimenzió
Működési, belső üzemelési folyamatok
Dolgozói dimenzió
A vevők, vendégek dimenziója
IV. fejezet. A szálloda üzemeltetése
Bevezetés
1. Szállodaüzemeltetési formák
1.1. Saját tulajdonú és üzemeltetésű szálloda
1.2. Üzemeltetésre bérbe adott szálloda
1.3. Franchise-szerződés
1.4. Menedzsment-szerződés
2. A szállodák szervezeti felépítése
A szervezeti felépítést befolyásoló tényezők
A szálloda mérete
A szolgáltatások köre
Kategorizálás, minőség
Az üzemeltetés formája
Különböző méretű és kategóriájú szállodák szervezeti felépítése
Hagyományos szervezeti felépítés
4. D típusú szervezeti felépítés
3. Szállodai üzemelés
3.1. Elszállásolás (Rooms division)
Földszinti területek irányítása (Front office)
Recepció, porta, pénztár (front desk)
Bell captain, bell boy, kocsi rendező, doorman
Guest relation szolgáltatás (vendégkapcsolati szolgáltatás)
Üzletközpont (business centre), telefonközpont, kommunikációs központ
Szállodai gondnokság (Housekeeping)
3.2. Vendéglátás
Reggeliztetés
Szobaszerviz
Bankett tevékenység
A szállodában kialakított vendéglátóegységek
4. Karbantartás, energiagazdálkodás
5. Kockázatkezelés („Risk management”)
Biztonsági szolgálat
A hotel vagyonbiztonsága
Tűzvédelem
Rendkívüli események a szállodában
Munkavédelem
Függelék: Szakmai kifejezések magyarázata
V. fejezet. A humánerőforrás-politika speciális vonásai a szálloda- és vendéglátóiparban
Bevezetés
1. A turisztikai szolgáltatások munkaerő-piaci jellemzése
2. A humánmenedzsment kialakulását és szerepét befolyásoló tényezők
3. A humánmenedzsment szerepe, feladatai, alapelvei a szolgáltatásban
4. A felsővezetés és a humánmenedzsment szerepe a szálloda kultúrájának megteremtésében
5. Az emberierőforrás-menedzsment funkcióival kapcsolatos tevékenységek a szállodai vezetésben
5.1. Szervezettervezés, létszámtervezés
5.2. Kompetenciakövetelmények
Milyen a magyar vezető és menedzser?
5.3. Munkaerő-toborzás és -kiválasztás
5.4. Személyzetfejlesztés
5.5. Az ösztönzés, teljesítményértékelés
5.6. A munkaügyi kapcsolatok kérdésköre
A belső kommunikáció, belső marketing
5.7. A munkahelyi légkör és a dolgozói elégedettség összefüggései
1. sz. melléklet
VI. fejezet. Egészségturisztikai szolgáltatások a szállodákban
1. Az egészségturizmus fejlődése, fogalomrendszere
1.1. Az egészségturizmus kialakulása, népszerűségének, elterjedésének okai
1.2. Az egészségturizmus fogalma
Gyógyturizmus, health care
Wellness-turizmus
Medical-wellness
2. Az egészségturizmus kínálatának jellemzői a szállodaiparban
2.1. Az egészségturizmus nemzetközi kínálatának jellemzői a szállodaiparban
Amerikai Egyesült Államok
Ausztria
Németország
Svájc
2.2. A magyarországi egészségturisztikai kínálat jellemzői
Vízbázis
Szabályozás
Gyógy- és wellness-szállodák
3. Az egészségturizmus keresletének jellemzői a szállodaiparban
3.1. Az egészségturizmus nemzetközi keresleti trendjei
Ausztria
Németország
Skandinávia
Svájc
3.2. A magyarországi egészségturisztikai kereslet jellemzői
Gyógyvendég
Wellness-vendég
Egyéni szabadidős vendégek
Találkozó, incentive, konferenciavendégek
Üzleti utazók
3.3. Üdülési csekkek és egészségpénztárak, biztosítók szerepe az egészségturisztikai trendek alakulásában
VII. fejezet. Szállodai marketing
Bevezetés
1. Szállodai marketing fogalma és eszközrendszere
2. Marketingtervezés folyamata és fő fejezetei
Helyzetfelmérés és helyzetelemzés
Marketingcélok
Marketingstratégia
Marketing-mix – marketing-akcióterv
Marketing-költségterv
A marketingterv megvalósítása, ellenőrzése és értékelése
3. Termékpolitika – a szállodai termék marketingvonatkozású megközelítése
A termékpolitika fogalma
A szállodai szolgáltatások jellegzetességei, hatásai a szállodai marketingtevékenységre
Megfoghatatlanság
Elválaszthatatlanság
Változékonyság (ingadozás)
Tárolhatatlanság/romlandóság
4. Szállodai árpolitika
4.1. A szállodai árpolitika és a szállodai árak kialakításánál figyelembeveendő tényezők
4.2. Stratégiai árpolitika − taktikai árpolitika
Stratégiai árképzés
Taktikai árpolitika
4.3. Napjaink szállodai árazási gyakorlata – szállodai ártípusok
Mit tartalmaznak a szállodai árak?
A leginkább használatos szállodai árrendszer
Fix árak típusai:
Keresletvezérelt árak:
Csomagárak (package rates)
4.4. Yield management alkalmazásának feltételei, területei
Yield Management fogalma
Yield Management alkalmazásának feltételei
A Yield Management alkalmazásának területei
Yield Management alkalmazásának folyamata
5. Értékesítési politika, értékesítési csatornák
5.1. A szálloda közvetlen értékesítése
5.2. A szálloda közvetett értékesítési lehetőségei
A turisztikai ágazaton kívüli szabadidős piaci értékesítők
5.3. Üzleti értékesítés (Corporate sales)
5.4. Online értékesítés
Online értékesítés csatorna-politikája
5.5. Az értékesítési stratégiának megfelelő értékesítési csatornák kiválasztási szempontjai
6. A marketingkommunikáció szerepe a szállodai marketingtevékenységben
6.1. Marketingkommunikációs-mix
Reklám
Hozzáadottérték-reklám
Személyes eladás
Értékesítés-ösztönzés
Közönség kapcsolatok (Public relations – PR)
6.2. Online marketingkommunikáció
6.3. Szállodai imázs
6.4. A marketingkommunikációs-mix kialakításának fő szempontjai
6.5. Marketingkommunikációs költségek
7. A szálloda marketingszervezete
1. sz. melléklet
VIII. fejezet. Vendéglátásmenedzsment
Bevezetés
1. Gasztronómia és vendéglátás, a vendéglátás és a turizmus kapcsolata
1.1. A gasztronómia helye, szerepe és kapcsolata a turizmussal
Gasztronómia és vendéglátás
Turizmus és vendéglátás
1.2. A vendéglátás fogalma, sajátosságai
2. A vendéglátás folyamata és gazdálkodási sajátosságai
2.1. A vendéglátás folyamata
A) Hagyományos megközelítés
B) A vendéglátás marketingszemléletű, rendszerelvű megközelítése
2.2. A vendéglátó üzletek gazdálkodásának és jövedelmezőségének sajátosságai
2.3. A controlling sajátosságai a vendéglátásban
3. A vendéglátás jogszabályi környezete
4. A vendéglátás személyi és tárgyi erőforrásai
4.1. Az emberi erőforrással szemben támasztott követelmények sajátosságai
4.2. A tárgyi erőforrások néhány sajátossága
5. Értékesítés a vendéglátásban
5.1. Az értékesítés sajátosságai − értékesítési módok
A) Hagyományos értékesítés
B) Önkiszolgáló értékesítés
C) Értékesítés automatákkal
5.2. Értékesítési formák
5.3. Az üzleten kívüli vendéglátás sajátosságai
6. Marketingsajátosságok a vendéglátásban
Termékfejlesztés
Ár és verseny a vendéglátás piacán
Az üzlet mint értékesítési csatorna
A személyzet mint promóciós eszköz
Sajátos reklámhordozók
Menedzsment
Gazdaság
Akadémiai Kiadó
ISBN:
978 963 454 147 9
DOI:
10.1556/9789634541479
Online megjelenés éve:
2017
Hivatkozás:
https://mersz.hu/papp-szalloda-es-vendeglatasmenedzsment
...
Megjelenés éve:
...
ISBN:
...
×
...
Figyelem!
×
Nem mentett minden változtatást. Biztosan be akarja zárni a szerkesztőt?
Figyelem!
×
Biztosan törölni szeretné a kivonatot?
Kivonat megosztása
×