Kovács Edina, Kiss Kornélia

Turisztikai trendek


Bor- és gasztronómiai turizmus

A nemzetgazdaság többi ágazatával való kooperáció szempontjából a gasztronómiai- és a borturizmus fejlesztésének kiemelt jelentősége van. Nem utolsó szempont, hogy ezt lehetőség szerint desztinációs alapon kell megvalósítani. Ideális esetben ez a turisztikai termék amellett, hogy hozzájárul a turisztikai élménykínálat sokszínűvé tételéhez, támaszkodik a helyi élelmiszertermelésre és kézműiparra, ezáltal pedig támogatja a helyi közösségek fejlődését és elősegíti értékeik tudatosítását és megőrzését is. A gasztronómiai turizmus fellendülését és folyamatos bővülését erősítő trendek közé tartoznak azok a változó fogyasztói szokások, amelyek az egészséges életmódot egyre inkább előtérbe helyezik, hiszen annak elengedhetetlen része az egészséges étkezés is. Emellett – ahogyan azt már a korábbi fejezetekben is tárgyaltuk – előtérbe kerül az utazók részéről az egyediség, illetve az autentikusság iránti fokozott igény és ami talán még fontosabb, a fenntarthatóság kritériumainak való megfelelést is egyre többen szem előtt tartják. E trendek tükrében a jövőben fokozatosan felértékelődik a helyi, szezonális, organikus és fair-trade termékek szerepe a vendéglátásban, ami élénkülő, a slow food mozgalomnak és az újhullámos vendéglátóegységeknek is növekvő keresletet eredményez.

Turisztikai trendek

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 231 5

Robotportás a luxushotelben? Bitcoinnal fizethető Airbnb? Xbox-szoba vagy konditerem a gyorsvonatokon?

Ezek, a nemrég még utópiának hangzó, ám napjainkra csaknem kézzel fogható valósággá vált innovatív megoldások ma már egyetlen turisztikai szakember számára sem hangzanak ismeretlenül.

Napjaink dinamikusan változó társadalmi, gazdasági és technológiai környezete többé nem csupán a kiváltságosok lehetőségeként kínálja fel, hanem már szinte kötelezővé is teszi, hogy mindannyian lépést tartsunk a modern korral, ismerjük fel a kihívásait és használjuk ki – profitorientált vagy nonprofit vállalkozásunk, turisztikai szervezetünk szemszögéből biztosított – lehetőségeit!

Könyvünk célja, hogy átfogó képet adjon minden, a turizmusipar iránt érdeklődő szakmabeli számára a terület közeljövőben várható hazai és nemzetközi trendjeiről. Emellett kötetünket haszonnal forgathatják azok a kapcsolódó szakterületeken dolgozó szakemberek is, akik fél szemmel már a jövőt fürkészve, a hosszú távú fenntarthatóságot szem előtt tartva kívánnak eligazodni a XXI. és az azt követő századok turizmusának útvesztőjében.

A kötet 2020-tól a Turizmus és mobilitás című online sorozat tagjaként jelenik meg.

Hivatkozás: https://mersz.hu/kovacs-kiss-turisztikai-trendek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave