Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


A ritka európai éhínségek erősítik a szabályt

A folyamatos javulás ellenére ez a másfél évszázad is ismerte a súlyos éhínséget, az élelmezési válságot. Igaz, ezek jóval ritkábban jelentkeztek, és általában mérsékeltebbek voltak az 1850 előttieknél. 1870-ben például, amikor a poroszok körbezárták Párizst, egy idő után komoly élelemhiány alakult ki. A szegények, akiknek nem voltak tartalékaik, kutyákat, macskákat, patkányokat ettek. A gazdagabbak számára egy vendéglő felvásárolta az állatkert lakóit. Elegáns étlapján töltött szamárfej, elefántleves, kenguruvagdalt, angolosan sült teve, antiloppástétom és hasonlók szerepeltek.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave