Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


Meleg italok: kakaó, tea, kávé

A kakaóbab a 16. században Amerikából került Európába. Kezdetben csak a spanyolok itták, de – ellentétben az indiánokkal – nem keserűen, hanem cukorral. A hagyomány szerint Firenzében készült az első csokoládétabletta (1606). A 17. század folyamán jelentek meg az első csokoládégyárak, 1657-ben pedig az első csokoládébolt Londonban. Az első táblacsokoládé 1847-ben készült. Ekkor már annyi cukrot termeltek és hoztak be, hogy a csokoládé tömegcikké válhatott.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave